«Хороший» і «поганий» холестерин: поради дієтолога

2 хв на прочитання15 Серпня 2021, 08:00

Хто схильний до порушення обміну холестерину і які продукти поліпшують його рівень.

Лікар-кардіолог Наталія Іванюк розповідає про конференцію, яку провела з лікарем-дієтологом, клінічним біохіміком Наталією Сусловою. Розмова була про те, що холестерин не конче «поганий», тому не від усіх жирів потрібно відмовлятися.

«Без холестерину наше життя неможливе. Нервова система на 80 % складається з жирів, і 50 % — це холестерин. Саме він дає надійний захист для нервової системи. Завдяки холестерину у нас розвинене мислення, ми пам'ятаємо, що з нами було кілька років тому, і впізнаємо себе в дзеркалі. Він нам потрібен для функціонування всіх органів і систем.

Проте порушення обміну холестерину веде до серйозних серцево-судинних захворювань, тому потрібно здавати ліпідограму і контролювати рівень ліпідів (жирів) у крові», — нагадує Наталія Іванюк.

Лікар перераховує, хто схильний до порушення обміну холестерину:

Наталія Іванюк запевняє, що за допомогою самого правильного харчування нормалізувати холестерин неможливо. Для цього ще потрібен:

Яких продуктів краще уникати? Лікарі нагадують, що трансжири містять високий рівень холестерину. Особливо їх багато в кондитерських і хлібобулочних виробах, а також у напівфабрикатах.

Натомість до продуктів, які покращують рівень холестерину, належать яйця, оливкова олія, горіхи, авокадо та риба.

«Все в наших руках! Тільки ми самі можемо вплинути на своє харчування, режим сну і рівень фізичної активності», — нагадує Наталія Іванюк.

Також ми писали, як гоголь-моголь зробить вашу шкіру гарною: розповідає дієтолог.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: