Догори
Дати відгук

Хліб, сир та джем: чи можна їсти продукти з пліснявою

Тут важливо добре поглянути на вид плісняви.

2 хв на прочитання09 Березня 2022, 06:50
Поділитись:

Деякі продукти цілком безпечно вживати навіть у випадку плісняви, але інколи це може бути дуже небезпечно для здоров'я, кажуть фахівці. Щойно ви приготувалися поласувати варенням, аж помічаєте під кришкою цвіль. Дехто викине всю банку, а хтось збере цвіль і продовжить їсти. Але чи справді це хороша ідея - розповідає ВВС.

Британське державне агентство з харчових стандартів не радить вживати їжу, що є очевидно гнилою або містить плісняву. Особливо цього правила важливо дотримуватися людям з вразливих категорій населення, зокрема дітям, людям літнього віку, вагітним, а також тим, у кого слабкий імунітет.

Сир

Якщо відрізати запліснявілу частину (але обережно, щоб не забруднити пліснявою ніж), тверді сири на кшталт чеддера або пармезана можна їсти.

Оскільки такі сири сухі, вони не містять достатньо вологи, потрібної для розростання плісняви, тож зазвичай вона не проростає далеко вглиб від поверхні.

Деякі сири, звісно, спеціально заражають культурою цвілевих грибів. Саме рокфоровий пеніцил (Penicíllium roquefórti) надає блакитним сирам їхній смак.

Але важливо з обережністю ставитися до м'яких сирів (наприклад, брі та моцарела). Наявність на них плісняви свідчить не лише про небажаний гриб, але й про шкідливі бактерії, такі як лістерія або сальмонела. Тож якщо помітите на таких сирах плісняву, безжально викидайте їх у смітник.

Хліб

Якщо ви помітили на хлібі острівки білої та блакитної плісняви, ці шматки можна відрізати, хліб підсмажити в тостері і цілком спокійно вживати, розповідає Патрік Хікі.

Але тут важливо добре поглянути на вид плісняви.

"Непокоїтися треба, якщо побачите на хлібі чорну плісняву", - каже експерт.

Він радить викидати хліб, якщо на ньому є плями з помаранчевою, жовтою чи чорною пліснявою. Британське державне агентство з харчових стандартів не радить їсти хліб із пліснявою. А от черствий цілком безпечно використовувати в деяких рецептах.

Фрукти та овочі

Фрукти зазвичай зберігаються довше за овочі, оскільки кислота у фруктах захищає їх від бактерій, але будьте уважні із яблуками. Вони можуть зберігатися дуже довго, але якщо їхня шкоринка пошкоджена, туди може потрапити пліснява, каже Патрік Хікі.

"В минулому були серйозні випадки, коли люди труїлися після того, як випивали зіпсований яблучний сік, що містив токсин під назвою патулін", - розповідає експерт.

До слова, кардіолог перерахувала 5 ознак серцевої недостатності.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost