Харчування, яке сприяє появі каменів у нирках
Нирки можуть постраждати через пристрасть до солоних продуктів.
Камені у нирках формуються через підвищений вміст солей у сечі. Першими у списку причин появи каменів у нирках варто зазначити незбалансоване харчування та вживання таких шкідливих продуктів, як солодкі газовані напої, напої з вмістом кофеїну, продукти з високим вмістом солі, білка та кальцію, багате на сечову кислоту червоне м’ясо та основні джерела щавлевої кислоти та оксалатів.
Але не тільки харчування впливає на утворення каменів у нирках. До причин, які сприяють появі каменів у нирках, також можна віднести:
- інфекції у сечостатевій системі;
- нестача або надлишок рідини в організмі;
- аномалії чи дефекти розвитку сечостатевих органів.
Крім цього, на розвиток хвороби можуть вплинути фактори спадковості, надмірна вага пацієнта, порушення обміну речовин, а також захворювання щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту.
Спровокувати появу каміння у нирках може також і низка лікарських препаратів, що приймає пацієнт. Серед таких – аскорбінова кислота, сульфаніламіди та інші медикаменти, які можуть порушувати метаболічні процеси.
Надмірне вживання кухонної солі різко збільшує утворення каміння, затримує в організмі рідину, вона провокує порушення нормального виведення сечі та відкладення солей.
Продукти, які при вживанні у великій кількості сприяють появі каменів у нирках:
1. М'ясо.
2. Зелень (щавель, петрушка, шпинат, селера).
3. Алкоголь.
4. Газовані напої.
5. Солодощі (продукти, насичені цукрозою, фруктозою).
Одним з факторів утворення каменів у нирках є надлишок в організмі вітамінів C і D.
У свою чергу, схильність до нирковокам'яної хвороби посилюється при недостатньому споживанні води, наявному діабеті, надлишку ваги.