Догори
Дати відгук

Фітофтора: коли, чим і як обробити помідори

86,2 % сортів томатів сприйнятливі до фітофтори.

5 хв на прочитання20 Серпня 2022, 09:13
Поділитись:

У якийсь момент усі частини рослини вкриваються коричневими плямами без чітких меж та форм. Вони охоплюють кущі як пожежу. У сиру погоду листя мокне, у погожі дні — засихає. Це фітофтора.

Хвороба, як правило, починається з нижнього листя, потім піднімається по рослині вгору і в результаті вражає плоди — помідори починають загнивати прямо на кущах. А потім починає обсипатися листя, і в результаті бадилля темніє й засихає.

У сприятливі для хвороби роки вони здатні вбити рослину буквально за кілька тижнів. Це найнебезпечніше захворювання томатів. Що це за захворювання і як уберегти від нього свій урожай томатів, розповідає КП.

Для активного розвитку фітофтори потрібно дві умови: висока вологість (вище 76 %, але оптимально — 90 %) і невисока температура (близько 20 °С). При вологості нижче 76 % та температурі вище 26 °С розвиток хвороби припиняється.

Саме тому пік захворювання посідає другу половину літа. Наприкінці липня — в серпні вдень тепло і сухо, але ночі вже прохолодні і часто вранці випадає роса. Це вже ідеальні умови для патогена. Але є низка факторів, які здатні прискорити розвиток хвороби.

Дощі. Спори фітофтори перебувають у ґрунті — там вони можуть зберігатися кілька років в очікуванні відповідних умов. Під час дощу бризки разом із частинками ґрунту та спорами потрапляють на нижнє листя, і хвороба починає свій розвиток.

Неправильні поливання. Те саме відбувається, якщо поливати томати зі шланга з розпилювачем або сильним струменем.

Сприйнятливі сорти. Статистика сумна — 86,2 % сортів томатів сприйнятливі до фітофтори. За сприятливих умов для патогенного гриба вони захворіють обов'язково.

Вилікувати фітофтору сироваткою, молоком або кефіром неможливо, так само, як неможливо вилікувати перелом ноги листом подорожника або інфаркт відваром собачої кропиви. Ви тільки втратите час і дасте хворобі шанс поширитись сильніше.

Препарати від фітофтори на помідорах

Погані новини: на 100% фітофтори не допомагає жоден препарат. Хороші новини: хворобу хоч і неможливо вилікувати, але можна загальмувати її розвиток. І ви встигнете зібрати врожай томатів. Але тут важливо розпочати лікування якомога раніше.

Хімічні

Є кілька хімічних препаратів, розроблених спеціально для боротьби з фітофторою.

Консенто. Це системний фунгіцид, який проникає всередину рослини і, отже, не змивається дощами. Препарат слід розвести у воді з розрахунку 40 мл на 10 л. Норма витрати — 5 л розчину на 1 сотку.

Цей засіб є ефективним на всіх стадіях розвитку хвороби, але найкраще він працює при перших ознаках хвороби. А взагалі його рекомендують використовувати до початку захворювання — як профілактику. За сезон треба зробити 3-4 обробки томатів з інтервалом у 7-10 днів.

Обприскування треба проводити рано-вранці або ввечері по холодку — на спеці він швидко випаровується з поверхні листя і може не встигнути проникнути всередину рослини.

Останню обробку треба проводити за 21 день до збирання врожаю.

Ревус. Цей препарат рекомендують використовувати як для лікування хвороби, так і як профілактику. Він має тривалий ефект захисту і не змивається дощами (через годину після обробки). Для надійності за сезон рекомендується обробити томати 4 рази з інтервалом 1-2 тижні.

3 мл необхідно розвести 2,5 л води — цього вистачить на обробку 50 м2.

Збирати врожай можна за 5 днів після обробки.

Ордан. Це комплексний препарат, що складається із двох протигрибкових компонентів, і у кожного свій механізм дії, що посилює ефект. Його можна використовувати і для лікування хвороби та для профілактики. 25 г препарату потрібно розчинити в 5 л води для обробки томатів у відкритому ґрунті або 8 л — для обприскування рослин у теплиці. Норма витрати — 5 л на сотку. За літо рекомендується провести три обробки з інтервалом 7 – 10 днів.

Після обробки врожай на грядках можна збирати через 5 днів, а у теплицях — через 3 дні.

Біологічні

В основі цих препаратів — спори бактерій, які пригнічують розвиток патогенних грибів. Це чудовий варіант для тих, хто боїться використати хімію. Найкраще від фітофтори зарекомендували себе Алірин-Б, Гамаїр, Тріходерма Веріде 471 та Фітоспорин-М. Випускаються вони у вигляді таблеток, гранул або порошку, але використовують їх однаково — розчиняють у воді (відповідно до інструкції) й обприскують рослини.

Головна перевага таких препаратів — повна безпека. Тобто врожай можна збирати навіть у день обробки. Проте вони мають багато недоліків. Бактерії — живі організми, і для їхнього розвитку важлива певна температура (ця інформація зазвичай вказано на упаковці). Буде надто спекотно або прохолодно — препарат не спрацює. Корисні мікроорганізми можуть загинути при тривалому чи неправильному зберіганні. Їх не можна розводити у водопровідній воді — хлор убиває бактерії.

І загалом ефективність біологічних препаратів завжди нижча, ніж у хімічних.

Окрім того, ми писали, що гірчичний порошок допоможе перемогти фітофтору.

Також ми розповідали про дієвий засіб від запаху в вуличному туалеті: коштує копійки, вистачає надовго.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання31 хвилину тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання3 години тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання4 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання5 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання7 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання7 годин тому