Догори
Дати відгук

Фільми жахів можуть бути корисними для вашого здоров'я та зменшувати стрес — науковці

Культова класика жахів, така як «Сяйво», вивільняє потужні хімічні речовини, йдеться в дослідженні.

2 хв на прочитання05 Лютого 2024, 20:24
Зображення ілюстративне Зображення ілюстративне
Поділитись:

Напружені сцени в культових фільмах жахів, таких як «Сяйво» й «Екзорцист», вивільняють потужні хімічні речовини в мозку, відомі як такі, що зменшують стрес, згідно з дослідженням, про яке розповідає Daily Mail.

Доктор Крістен Ноулз, нейропсихолог з Університету королеви Маргарет в Единбурзі, каже, що фільми жахів допомагають виробляти ендорфіни і дофамін — хімічні речовини, пов'язані зі щастям і зняттям стресу.

«Реакція організму на страх або невідомість полягає у збільшенні вироблення гормонів стресу, таких як адреналін, які мобілізують енергетичні ресурси вашого тіла. Це супроводжується прискореним серцебиттям і зосередженою увагою. Все це може відчуватися досить хвилююче, коли ця напруга знімається наприкінці фільму. Безпечний перегляд може приносити задоволення просто тому, що він захопливий — уявіть собі стрибок із парашутом як подібний вид діяльності, який лякає, але водночас викликає ейфорію», — говорить вона.

Ендорфіни використовуються організмом для того, щоб ми відчували задоволення і винагороду.

Вони виробляються мозком під час їжі та фізичних вправ, а також коли тіло відчуває біль або стрес, як, наприклад, під час перегляду фільму жахів.

Доктор Ноулз додала, що фільми жахів забезпечують безпечний спосіб для людей досліджувати страх, оскільки у фільмах «об'єкти страху більш спрощені, ніж у реальному житті».

«Завдяки цій безпечній взаємодії ми можемо навчитися справлятися з негативними емоціями та розвинути стійкість до страху і стресу», — додала вона.

Її думки підтверджуються дослідженням Вестмінстерського університету 2012 року, яке показало, що перегляд 90-хвилинного фільму жахів і коротка прогулянка спалюють однакову кількість калорій.

Проте лікар Олександра Литкіна застерігає, що перегляд фільмів жахів може не завжди бути корисним.

«Після закінчення фільму жахів часто настає почуття полегшення і навіть винагороди за те, що людина пережила такий досвід. Цей стрес можна розцінювати як позитивний. Звісно, якщо ви дуже сильно боїтеся і переживаєте під час кіносеансу, а відчуття тривоги зберігається і після фільму — цей стрес не можна вважати корисним, він навіть може погіршити сон», — наголошує вона.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost