Виробництво часнику в Україні переживає стагнацію: посівні площі не збільшуються, а на полицях магазинів стає все більше імпортної продукції. Однією з головних причин такої ситуації, особливо для південних регіонів, є посилення посух, що робить вирощування цієї культури без зрошення практично неможливим.
Про це розповів фермер із Миколаївщини Тимур Лєвда.
За його словами, цьогорічна посуха завдала нищівного удару по його господарству. Через брак вологи було втрачено 6 гектарів часнику українського сорту «харківський фіолетовий». Зібрати вдалося лише невелику кількість, яка піде на посівний матеріал.
«Часник вирощувати нелегко. У мене органічне землеробство без використання хімії, більшість робіт проводиться вручну... На жаль, без якісного поливу я не бачу сенсу цим займатися, тому до кінця цього року планую вирішити питання з поливом», – поділився Тимур Лєвда.
Він переконаний, що в посушливих умовах Миколаївщини стабільний та якісний врожай часнику можна отримати лише за умови налагодженого зрошення.
Незважаючи на цьогорічні втрати, фермер не планує здаватися. Він має намір встановити систему поливу та в майбутньому навіть збільшувати площі під часником, продовжуючи займатися органічним землеробством.
Досвід пана Лєвди яскраво ілюструє виклики, з якими стикаються аграрії на півдні України. Адаптація до змін клімату та інвестиції в сучасні технології, зокрема в системи зрошення, стають ключовою умовою для виживання та розвитку агробізнесу в регіоні.
Більше новин читайте на GreenPost.