Догори
Дати відгук

Фелінотерапія — лікування кішками: які хвороби піддаються хвостатим лікарям

Муркотіння кішки сприяє зміцненню імунітету, прискорює регенерацію клітин і тканин, зрощування кісток після переломів.

4 хв на прочитання22 Листопада 2022, 18:02
Поділитись:

Фелінотерапія — це вид анімалотерапії, заснований на спілкуванні людини з домашнім вихованцем — кішкою. Доведено, що кішки заспокоюють нервову систему, стабілізують артеріальний тиск і прикрашають самотність. Муркотіння кішки сприяє зміцненню імунітету, прискорює регенерацію клітин і тканин, зрощування кісток після переломів. Подібний ефект досягається завдяки звуковим коливанням певної частоти від 20 до 50 герц. Про це розповідає «На пенсії».

Фелінотерапія — «лікування кішками» — один із видів сучасної медичної практики — пет-терапії. Те, що ці домашні вихованці мають здатність лікувати людські недуги, було відомо споконвіку, а в сучасному світі отримало і наукове підтвердження.

Як саме лікують кішки?

Енергетикою. Відтягують на себе «негативну енергію». Як у загальному плані, так і від хворого органу. Уповільнюються або минають паталогічні процеси в організмі. Хоча це твердження і звучить навколонауково, але дослідникам з Університету Міннесоти вдалося довести, що власники кішок на 25 % менше страждають на депресію і, що дивно, на серцево-судинні захворювання. На думку науковців, це пов’язано із психологією людини. Господар упевнений, що вихованець на нього чекає, любить, плюс багато чув і знає про «лікувальні» властивості кішок, і його підсвідомість самостійно «лікує» його. Виходить ефект плацебо, який давно знайомий медицині.

Муркотінням. Частота звукових коливань котячого муркання — в терапевтичному діапазоні 25-45 герц. Звук, який чує вухо, діє і на підсвідомість, заспокоюючи та змушуючи розслабитися. Тим більше під час мурчання виникає невелика вібрація, що призводить до легкого масажу, і це також допомагає людині розслабитися і знімає больовий синдром.

Тепловою дією. Відомо, що кішки завжди лягають точно на хворі місця. І це є наукове пояснення. У котів температура тіла приблизно 39 °С, а в людини — 36,6 °С. Але якщо починається якийсь запальний процес в організмі, то температура в окремій ділянці підвищується. Людина ще не помічає цього, а для тварини все очевидно. Деякі критики фелінотерапії стверджують, що кішки лягають на хворі місця, щоби погрітися. Навіть якщо і так, лікувальний ефект для людини все одно є.

Вплив статичної електрики. Шерсть є прекрасним джерелом статичної електрики. Варто вам почати гладити вашого вихованця, як струм почне бігати по вашій долоні. Його дотик невідчутний (найчастіше), але його вплив на шкіру має позитивний ефект, знімаючи напругу. Крім того, мікроструми впливають на нервові закінчення під шкірою і, таким чином, знижують больовий синдром.

Позитив. Науковці з університету Меріленда провели дослідження, яке наочно довело, що позитивний настрій пов’язаний із наявністю вихованця в будинку. Кішки, здається, відчувають настрій господарів, намагаються допомогти, коли сумно, чи радіють разом із ними, коли добре. Звісно, не варто приписувати вихованцям екстрасенсорні здібності та можливості читати думки. Все набагато прозаїчніше. Ніс кішки відрізняється від людського не лише зовні, а й «за складом». Коти мають дуже цікавий орган Якобсона, або вомероназальний орган, як його називають ветеринари. Саме орган Якобсона здатний розрізняти гормони, що виділяються по запаху, а, як відомо, за радість і смуток у всіх ссавців відповідають різні хімічні елементи. Так що «прозорливістю» кішки завдячують не вищим силам, а власному нюху.

Які хвороби піддаються хвостатим лікарям?

Звичайно, якщо у вас напад апендициту, потрібно викликати швидку допомогу. А ось потім, у період реабілітації, вам ваша кішка дуже допоможе. Список хвороб дуже великий, не слід забувати, що фелінотерапія хороша разом з традиційною медициною, але не замість неї.

Що є сеансом лікування?

Кішка має сама прийти і лягти на хворе місце або максимально близько до нього. Вона може спати, муркотіти або влаштовувати масаж із голкотерапією разом — тупцювати лапками, випускаючи і втягуючи пазурі. У часі сеанс не обмежений. Нашкодити тут не можна.

Чи є протипоказання?

Алергія. Але й у цьому випадку сучасні технології готові видати людині втішний приз — зняти стрес і нормалізувати тиск допоможе медитація під відео/аудіоролик із котячим муркотінням.

Також ми наводили 5 ознак того, що ваш чотирилапий друг збирається залишити вас назовсім.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроєкт про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання12 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора