Догори
Дати відгук

Епідеміолог пояснив, чому статистика COVID-19 оманлива

І не треба на неї особливо покладатися

3 хв на прочитання07 Жовтня 2020, 21:35
Поділитись:

Лікар-епідеміолог, інфекціоніст Олексій Галімський у своєму коментарі GreenPost підкреслив, що зростає щотижнева кількість померлих із діагнозом «COVID-19».

«Швидкість зростання числа померлих від COVID-19 значно більша за швидкість зростання числа захворілих, і це дуже несприятливий показник», – вважає лікар.

Проте Олексій Галімський не дуже покладається на статистичні дані, вважаючи, що вони проходять через два «умовних сита», завдяки яким ми маємо спотворену картину.

Перше «сито» – це неспроможність системи охорони здоров’я вчасно й повно виявити та зареєструвати хворих, зокрема у лабораторних центрах.

«У нас 3-5 днів черга на безоплатні аналізи на COVID-19 і чітка тижнева циклічність: кожні вихідні спад, у понеділок-вівторок підйом», – констатує лікар.

Друге сито: люди не звертаються, бо нема довіри до системи охорони здоров’я.

«Первинна ланка – сімейна медицина – не спроможна працювати адекватно під час епідемії, вона не те що немає резерву, а й у міжепідемічний період адекватно обслуговувати населення на якійсь території не здатна. До реформи на первинці був дільничний принцип і на кожній дільниці був хтось закріплений. Тепер же нема на території лікуючого лікаря, який би міг вживати якихось активних заходів, а не просто вести прийом, на який приходять заразні хворі та заражають незаразних. 

По поліклініках зараз пройдіть – там же ж натовп! Хоча й запис по годинах, але ж є ситуації, коли "мені тільки запитати", а ще є пенсіонери, які прийшли на пів години раніше свого запису. Буває й так, що у людини проблема серйозна, і на неї потрібно витратити більше часу, ніж 15 хв (узятих зі стелі в програмі Хелсі). Тому при будь-якій позаштатній ситуації утворюється натовп, а отой клятий "інфекційний контроль" – заходи, щоб не заражалися хворі в умовах лікувального закладу – у нас відсутній як клас»,
– говорить Олексій Галімський.

Тому якщо людина не тяжко хвора або їй не потрібен лікарняний, то вона нікуди й не звертається, пояснює інфекціоніст. Окрім того, багато українців узагалі не мають сімейного лікаря.

«Скільки є літніх людей, самотніх, які цієї системи не розуміють? Скільки є сіл, де немає швидкого доступу до сімейного лікаря? Зараз же по селах ніхто не бігає. Тобто звертаються хворі лише з тяжким перебігом. А ті, що можуть якось себе доглянути, не звертаються. Не бачать сенсу, знаючи, як воно все працює», – говорить Олексій Галімський.

Також є і природний чинник, завдяки якому статистика не така страшна, як могла б бути, говорить лікар. Завдяки «глобальному потеплінню» продовжилося метеорологічне літо, і перша декада жовтня проходить із незвично високими температурами.

«Для нашої кліматичної зони вже мали б бути заморозки на ґрунті та середньодобова температура близько +10°С. А в нас зараз і тепло, і сухо, і в день на дворі +20°С. І навіть дощ із грозою, що для жовтня в наших місцях абсолютно незвично. Щойно похолодає – значно зросте захворюваність, як ми це бачили навесні. Поки найближчі дні за прогнозом тепло, а після 10 жовтня вже перше незначне похолодання», – нагадує Олексій Галімський.

Раніше ми писали, що епідеміолог розповів, коли почнеться підйом захворюваності на ГРВІ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання30 хвилин тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитаннягодина тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання2 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання3 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання4 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання5 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому