Догори
Дати відгук

Експерти розповіли, коли в тісто варто додавати соду, а коли розпушувач

Вся справа в хімічній реакції

1 хв на прочитання07 Листопада 2022, 14:04
Поділитись:

Деякі господині вважають, що сода та розпушувач – це два взаємозамінні інгредієнти для пишної випічки. Але це не так. Потрібно розуміти різницю у тому, коли та який продукт слід застосовувати.

КОЛИ ДОДАЄТЬСЯ СОДА

Борошно при додаванні соди піднімається в процесі випікання або смаження. Вся справа в хімічній реакції, яка відбувається, якщо змішати соду та кислий продукт. У цьому випадку підійде кефір, прокисле молоко, сметана, а також ефект буде отриманий і в тому випадку, якщо у складі тіста є лимонний або ягідний сік. 

В крайньому випадку підійде звичайний оцет. Але сучасні кулінари рекомендують відмовитись від такого способу, вважаючи, що вся реакція відбувається у ложці, але не в тісті.

КОЛИ ПОТРІБЕН РОЗПУШУВАЧ

Такий компонент відмінно підійде для тіста, в якому немає кислоти (ні молочної, ні фруктової).

Допоможе продукт спекти бісквіт або печиво. Досить просто змішати розпушувач із сухими компонентами для тіста, а потім з’єднати з рідкими та ретельно перемішати. Реакція почнеться відразу, отже, потрібно тісто негайно відправити в духовку.

Якщо процес відкласти, то є ризик, що випічка просто не підніметься.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне
АМКУ оштрафував дві компанії на 18,9 млн грн за змову на тендерах
1 хв на прочитанняВчора
РФ вдарила по портах Одещини дронами: пошкоджено цивільні судна та інфраструктуру
РФ вдарила по портах Одещини дронами: пошкоджено цивільні судна та інфраструктуру
1 хв на прочитанняВчора
Арбітражна суперечка в Єгипті: український постачальник не отримав оплату за 12 тис. тонн соняшникової олії
Арбітражна суперечка в Єгипті: український постачальник не отримав оплату за 12 тис. тонн соняшникової олії
1 хв на прочитанняВчора
Україна та ЄС посилюють співпрацю у боротьбі зі смарагдовою ясеневою златкою
Україна та ЄС посилюють співпрацю у боротьбі зі смарагдовою ясеневою златкою
1 хв на прочитання16 Листопада 2025
У Мукачеві на День святого Мартина відкрили міжнародний форум виноробів
1 хв на прочитання16 Листопада 2025
День працівників сільського господарства України
1 хв на прочитання16 Листопада 2025
Відновлення водних біоресурсів на Одещин: озеро Сасик зариблено молодим товстолобом
1 хв на прочитання15 Листопада 2025
Хліб і сир: гастрономічна пара, що святкує свою універсальність
5 хв на прочитання15 Листопада 2025
Більше з GreenPost