Експерти попереджають про дефіцит вакцини проти віспи в Африці

2 хв на прочитання30 Серпня 2024, 22:31
У таборі поблизу Гоми в Демократичній Республіці Конго люди сподіваються на кращий захист від зараження віспою. Фото: Арлетт Башизі/Рейтерс

«Випадки будуть майже скрізь. Це лише питання часу».

Попри обіцянки допомоги, експерти кажуть, що африканським країнам не вистачає вакцин для захисту від швидко поширюваної хвороби — віспи. Про це розповідає Die Zeit.

За оцінками Пласіде Мбала-Кінгебені з Національного інституту біомедичних досліджень при Університеті Кіншаси в Демократичній Республіці Конго, континент потребує близько 10 млн доз вакцини. Наразі, однак, було обіцяно «лише близько 500 000», і невідомо, коли вони будуть доступні.

Тимчасом хвороба продовжує поширюватися - наприклад, нещодавно були зафіксовані випадки захворювання в Габоні.

«Випадки будуть майже скрізь. Це лише питання часу», — попередив Мбала-Кінгебені.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила найвищий рівень тривоги у зв'язку з нинішніми спалахами віспи в кількох африканських країнах. ВООЗ також стурбована новим, потенційно більш небезпечним варіантом Ib, щодо якого багато питань залишаються без відповідей. За даними ВООЗ, крім вакцин, у боротьбі з хворобою не вистачає грошей.

За словами Маріон Купманс, керівника Інституту дослідження вірусів при Університеті Еразма в Роттердамі, трансмісивність збудника, тяжкість захворювання й ефект вакцини багато в чому невідомі. Необхідно терміново провести подальші дослідження.

На думку африканських дослідників, нинішні спалахи віспи в кількох африканських країнах також пов'язані з недостатньою активністю світової спільноти. Ця недбалість призвела до появи нового, більш заразного варіанту вірусу в економічно слабких країнах, заявив Дімі Огойна, голова Спеціального комітету ВООЗ з питань вітряної віспи.

За словами Огойни, в Нігерії й інших країнах вірус вітряної віспи роками залишався непоміченим, перш ніж у 2022 році хвороба спровокувала спалах у більш ніж 70 країнах світу. Однак нинішній спалах відрізняється від спалаху 2022 року: якщо тоді спалах здебільшого торкнувся геїв і бісексуальних чоловіків, то зараз Mpox в Африці поширюється статевим шляхом і тісними контактами між дітьми, вагітними жінками й іншими вразливими групами

Огойна також зазначив, що більшість людей старше 50 років, імовірно, мають щеплення проти віспи, що також може забезпечити певний захист. Однак, переважно молоде населення Африки переважно не вакциноване проти віспи.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: