Догори
Дати відгук

Експерти незадоволені українським ринком електроенергії

2 хв на прочитання02 Липня 2020, 17:14
Поділитись:

Поки не можна говорити, що реформа ринку електроенергії вдалася, адже його стан після першого року роботи в нових умовах навряд чи можна вважати цільовою моделлю конкурентного, зрілого ринку європейської якості. Так вважає експерт DiXi Group Богдан Серебренніков, пише Українська енергетика.

«Нинішній ринок, з великою кількістю регуляторних обмежень оптових цін (price caps), не виваженою політикою підтримки ВДЕ, неринковими цінами для населення і діючим механізмом покладання спеціальних обов’язків (ПСО) не схожий на модель, яка вибудовується в ЄС. Можна спостерігати окремі прояви зловживання ринковою владою учасників ринку як з боку пропозиції, так і попиту, які призводять до значних цінових коливань і дестабілізують ринок. Однозначно поки внутрішній ринок електроенергії є висококонцентрованим, незрілим і дуже вразливим до будь-яких факторів впливу, особливо адміністративних інтервенцій чи маніпулятивних дій його учасників», — зауважив експерт.

На думку Богдана Серебреннікова, потрібно змінити правила роботи ринку електроенергії.

«Перше, що необхідно зробити — відійти від нинішнього механізму ПСО та почати приводити ціни на електроенергію для населення до ринкового рівня, захищаючи вразливих споживачів через адресні субсидії. Перехід до фінансової моделі ПСО має посилити конкуренцію та сприятиме розв’язанню проблеми фінансових дисбалансів на ринку», — сказав він.

Також, на думку експерта, потрібно налагодити ефективний механізм моніторингу ринку з боку Регулятора й Антимонопольного комітету. Варто своєчасно виявляти ознаки недобросовісної конкуренції, а покарання за такі порушення мають бути досить відчутними.

Загалом, вважає Серебренніков, говорити, хто виграв, а хто програв від переходу в липні 2019 року на нову модель, зарано. Адже повноцінного переходу, як такого, ще не відбулося.

«Спостерігається боротьба різних сил, як з боку енергетичного бізнесу (особливо найбільших гравців — ДТЕК, НАЕК «Енергоатом», виробників електроенергії з ВДЕ), так і влади за вплив на ринок. І оскільки поки ринок є несистемним і зарегульованим, то вигравати може той, хто краще лобіює», — вважає експерт.

У середньостроковій перспективі, на його думку, вкрай важливо забезпечити повну інтеграцію з ринками електроенергії країн ЄС.

«Потрібно рухатись далі, зважаючи на досвід і кращу практику країн ЄС. Головне — забезпечити прозорість і недискримінаційність політики та роботи ринку, незалежність та ефективний контроль із боку Регулятора й АМКУ та інтегрованість у європейський енергетичний ринок», — підсумував експерт.

Натомість учора зросли тарифи на доставку газу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024