Догори
Дати відгук

Експерти: "йота"-штам коронавірусу може бути смертельнішим на 82 %

"Йота" також є більш заразним, ніж  інші варіанти коронавірусу, на 15-25 %

1 хв на прочитання11 Серпня 2021, 10:15
 Експерти: "йота"-штам коронавірусу може бути смертельнішим на 82 % Експерти: "йота"-штам коронавірусу може бути смертельнішим на 82 %
Поділитись:

Відсоток летальних випадків "йота"-варіанту коронавірусу, вперше виявленого у Нью-Йорку, може бути до 82 % вищим порівняно з іншими штамами в окремих вікових групах. Про це йдеться в попередній версії дослідження нью-йоркських вчених, опублікованій на сайті електронної наукової бібліотеки medRxiv.

Відповідно до  моделей, складених вченими на основі декількох медичних баз даних Нью-Йорка в період з листопада 2020-го по квітень 2021 року, штам з позначенням B.1.526 показав "значно збільшений ризик летальності в групах старших дорослих: на 46 % — серед вікової групи 45-64 роки, на 82 % — серед людей віком від 65 до 74 років і на 62 % — серед тих, хто старше 75 років <... > порівняно з базовим ризиком летальних випадків у попередніх варіантів".

За розрахунками вчених, штам "йота" також є більш заразним, ніж  інші варіанти коронавірусу, на 15-25 % і може обходити імунний захист у 10 % людей, які вже   перехворіли.

"Нові варіанти SARS-CoV-2, такі як B.1.526, можуть збільшувати заразність, уникати раніше вироблений імунітет і підвищувати тяжкість захворювання. Рання підготовка і пильний моніторинг варіантів SARS-CoV-2 та їх епідеміологічних характеристик критично важливі для відповіді на пандемію COVID-19, оскільки вона залишається глобальною загрозою для суспільної охорони здоров'я", — резюмують автори дослідження.

Як відомо, в Україні 1122 нових випадки зараження COVID.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.