Догори
Дати відгук

Частина Держекоінспекції переїде у Кривий Ріг

На батьківщині президента Зеленського створять особливий екопідрозділ

4 хв на прочитання16 Червня 2020, 18:22
Поділитись:

Рішення уряду Олексія Гончарука про створення Офісу контролю викидів у повітря у Кривому Розі, прийняте у січні цього року, буде виконано.  Про це, відповідаючи на запитання журналістів «В яких регіонах найгірший стан довкілля?» під час своєї першої пресконференції у якості очільника Державної екологічної інспекції, повідомив Андрій Мальований.

"У кожному регіоні є своя специфіка. Прибережні території – це цвітіння води, забруднення води. У Одесі уся зливова каналізація іде у море без очищення.  Хаджибейськи лиман гине. Тут давно розробляється ідея глибоководного випуску. Карпатські області — ліси, Донбас та Придніпровська агломерація – промислове забруднення, шахти. У Кривому Розі буде представник центрального апарату", - сказав Андрій Мальований.

Ні громадськість, ні самі чиновники довгий час не могли зрозуміти як саме має реалізовуватися ідея створення чергового – на цей раз екологічного – офісу – в рідному місті президента Володимира Зеленського.

Згодом, у лютому цього року, відповідаючи на запит GreenPost, Мінекоенерго повідомило, що:

"Функціонуватиме Офіс відповідно до наказу Держекоінспекції, який наразі розробляється. Спеціалісти та співробітники лабораторії офісу будуть супроводжувати та скеровувати перевірки найбільших підприємств, що здійснюють викиди в атмосферу. Також Офіс збиратиме інформацію та здійснюватиме екологічний контроль у найбільш складних промислових регіонах України", - йшлося у листі.

Ідею створення Офісу контролю викидів у повітря у Кривому Розі критикували усі, крім самих мешканців міста. Криворіжани сподівалися таким чином приборкати великі промислові підприємства, які регулярно й у величезних обсягах отруюють повітря Кривого Рогу.

"Рішення про створення Офісу контролю викидів у повітря у Кривому Розі, прийняте Урядом більше схоже на якусь популістську дію, без системного підходу до вирішення проблеми", - написала на своїй сторінці у Fb у січні цього року співзасновниця руху Save Dnipro Ірина Черниш.

"Головним аргументом місце розташування цього офісу прем’єр назвав найвищу в Україні актуальність рівня забруднення повітря для Кривого Рогу. Якщо говорити про найбрудніше повітря в Україні, то згідно з офіційним звітом Гідромету, який є суб’єктом державного моніторингу і дані якого використовуються як державними органами, так і суб’єктами господарювання (прем’єр під час осінніх смогів сам посилався саме на дані Гідромету), Кривий Ріг  (лише) шостий в рейтингу", – зауважила тоді Ірина Черниш.

Ще у серпні 2019 президент Володимир Зеленський провів дуже бурхливу нараду у Кривому Розі, на якій вимагав швидких і рішучих кроків з очищення повітря міста від забруднення. Громадяни, та, як виявилося, і президент України Володимир Зеленський, тоді вважали, що приборкати забруднювачів повітря у Кривому Розі має Міністерство екології та природних ресурсів (Мінприроди). Щоб стимулювати це відомство краще працювати, президент навіть запропонував переселити Мінприроди до Кривого Рогу. Багато українців підхопили цю фразу президента. Мовляв, «так їм і треба, цим екологам!» — раз не можуть забезпечити чистоту повітря в одному із найпотужніших промислових центрів України, нехай дихають тим же, що й місцеві мешканці.

Але «кузькіна мать» і виступи у стилі Хрущова не допомогли. Не допомогло і злиття Мінприроди з Міненерго. Чи спрацює ще одна ідея нинішньої влади – про створення особливого екологічного офісу для Кривого Рогу? Побачимо. Хоча і так можна сказати, що підстав для оптимізму наразі немає.

Як ми вже повідомляли, вже понад 20 років Україна не спромоглася ввести в дію ДержСанПіН (Державні санітарні норми і правила) для питної води, які переглядалися у 2010 році з метою гармонізації з нормами ЄС і мали б бути впроваджені у повному об'ємі у січні 2020 року. Проте строки впровадження ДержСанПіН в черговий раз перенесені до січня 2022 року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання15 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання18 хвилин тому
Українське борошно Grain frоm Ukraine Експорт
Судан отримав другу партію українського борошна в рамках ініціативи Grain frоm Ukraine
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання4 години тому
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання5 годин тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання6 годин тому