Догори
Дати відгук

Екоактивісти звинувачують Руслана Стрільця у неефективному використанні коштів

Вони стверджують, що під час його управління екологічним департаментом у Дніпропетровській області ситуація із забрудненням навколишнього середовища стала критичною

5 хв на прочитання24 Липня 2020, 19:59
Поділитись:

Ми вже розповідали, що мешканці Кривого Рогу вимагають від заступника міністра захисту довкілля Руслана Стрільця виконання обіцянок, які давав президент під час свого візиту трохи менше ніж рік тому до рідного міста.

У полі зору екологічних активістів заступник міністра опинився не випадково. До призначення на цю посаду він встиг кілька років попрацювати очільником департаменту екології Дніпропетровської ОДА.

Цього разу до Кривого Рогу замість президента приїхала делегація від профільного міністерства, очолювана Русланом Стрільцем.

Під час візиту чиновники встигли провести нараду зі співробітниками Управління екології та представниками місцевих підприємств-забруднювачів, а також поспілкувалися із місцевими екологічними активістами.

Голова Громадської організації "Міжрегіональне бюро екологічного захисту", відома екозахисниця та правниця Василина Нікульникова теж була на зустрічі.

У коментарі для "GreenPost" вона не приховує, що чітких відповідей щодо подальшої екологічної політики у Кривому Розі так і не почула. Натомість від неї «на горіхи» дісталося Руслану Стрільцю, який точно знає весь перелік проблем і наскільки проживання у цьому промисловому місті є шкідливим для здоров'я. Закидають криворіжці йому і маніпуляції з екологічним податком за часів роботи в ОДА.

"Пан Стрілець з 2009 року працює у галузі Управління навколишнім середовищем. За результатами його діяльності можна зробити підсумок, що стан довкілля настільки погіршився, що з кризового набрав рівень катастрофічного. Наприклад, проблема з шахтними водами, яку він приїхав вирішувати у Кривий Ріг", - розповідає вона.

За словами Василини Нікульникової, із 2016 року порушено режим експлуатації ставка-накопичувача шахтних вод у Широківському районі Дніпропетровської області, що перебуває на балансі державного підприємства «Кривбасшахтозахриття», який давно переповнений і вчасно не вивільняється. У результаті стоки видобувної та металургійної промисловості потрапляють до річки Інгулець, з якої п'ють воду 4 області, та до Дніпра.

"Стрілець ставить собі у заслуги, що рівень скидання забруднюючих речовин зі зворотними водами зменшився до 3-4 млн кубометрів води, і порівнює з роками, коли скидання досягало до 12-15 млн кубометрів. Однак, якщо цей режим був поступовим і становив 120 діб, то в останні три роки його зменшено до 33-38 діб. А тим часом вода у ставку накопичується, дренує та самовивільняється через підземні горизонти. Крім того, відбувається підтоплення навколишніх територій. Усі небезпечні речовини потрапляють у ґрунт та підземні води й отруюють мешканців усіх навколишніх районів", - розповідає правниця.

Вона наголошує, що за останні 60 років експлуатації ставка система відведення шахтних вод так і не була переглянута.

Василина Нікульникова також вважає, що усі ці роки у Дніпропетровській області неефективно використовувалися надходження, отримані від екологічного податку. Хоча Дніпровщина входить до трійки лідерів серед регіонів України за розмірами екологічного податку завдяки великій кількості промислових підприємств.

«Заступник міністра майже 11 років працював у сфері охорони навколишнього природного середовища в нашій області, а зараз удає нібито тільки почув про ці проблеми. Саме через його неправильне управління галуззю, не розподілявся правильно екологічний податок, який зараховувався до місцевого бюджету — ситуація стала катастрофічною. До такого висновку прийшли не тільки ми, але й незалежний державний аудит, який оцінював роботу Департаменту екології ОДА. У результаті було притягнуто до відповідальності місцевого керівника Держводагентства — його звільнили. Кримінальне провадження за цим фактом відкрито і постійно затягується, а його безпосереднього учасника пана Стрільця натомість "покарали" підвищенням до заступника міністра», - висловлює своє бачення Нікульникова.

Наразі екологічні активісти Кривого Рогу через подання звернення народним депутатам, зокрема, голові Комітету з питань екології та природокористування Верховної Ради Олегу Бондаренко, вимагають від уповноважених органів виконавчої влади зупинення експлуатації всіх техногенних об'єктів на території Кривого Рогу і прилеглої до нього території. А це хвостосховища, відвали, ставки-накопичувачі, які перетворили життя людей місцевості у суцільну небезпеку і без яких не можливе здійснення виробничого процесу з видобування та переробки корисних копалин.

У такий радикальний спосіб хочуть мотивувати власників підприємств до виконання обв’язку ефективно й економно використовувати природні ресурси на основі застосування новітніх технологій у виробничій діяльності. Крім того, здійснювати господарську діяльність без порушення прав інших власників та користувачів природних ресурсів, а також відшкодувати збитки, завдані місцевому населенню ковбойським ставленням до природи.

«Наскільки мені відомо, зараз це питання розглядається на рівні Кабміну. До кінця липня фракція "Слуга народу" з порушених питань має отримати відповідь урядовців. Ми маємо рішучі наміри. Якщо ситуація не зрушить — будемо заварювати труби, з яких тече забруднена вода, пікетуватимемо Кабмін, Міндовкілля, заходи провладної партії присвячені місцевим виборам. Споживаючи багатства Кривбасу та ігноруючи екологічну кризу влада умовно витирає об нас ноги», - розповідає Василина Нікульникова.  

Нагадаємо, Держекоінспекція обіцяє нарешті перевірити «АрселорМіттал».

Тим часом, аварію багатостраждального танкера визнають техногенною катастрофою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитання2 години тому
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання5 годин тому
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання7 годин тому
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання7 годин тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання10 годин тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання12 годин тому
Більше з GreenPost
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання3 години тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання6 годин тому
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання8 годин тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання9 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання10 годин тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання11 годин тому