Екоактивістки, які облили супом картину Ван Гога, отримали тюремні терміни

2 хв на прочитання3 години тому
Акція Фібі Пламмер та Анни Холланд у Національній галереї у Лондоні у жовтні 2022 року. Фото: Just Stop Oil/PA/dpa/picture alliance

Соратники засуджених повторили їхню акцію.

У Великій Британії суд засудив двох активісток кліматичного руху Just Stop Oil («Просто зупиніть нафту») до тюремних термінів за те, що у жовтні 2022 року вони облили томатним супом картину Вінсента Ван Гога «Соняшники» у Національній галереї в Лондоні. 23-річна Фібі Пламмер отримала 2 роки позбавлення волі, 22-річна Анна Холланд — 20 місяців, розповідає Deutsche Welle.

Картина була під захисним склом; захист дівчат на процесі стверджував, що вони знали про це й тому були впевнені, що полотно Ваг Гога не постраждає. Проте співробітники галереї вказали на ризик пошкодження полотна, якби рідина просочилася під скло. Збитки, завдані екоактивістками рамі, було оцінено у 10 тисяч фунтів стерлінгів (близько 12 тисяч євро). Обливши картину супом, дівчата приклеїли свої долоні до стіни під нею.

У Just Stop Oil акцію активісток пов'язали із вимогами до британського уряду негайно відмовитись від усіх нових нафтогазових проектів.

«Криза вартості життя та кліматична криза зумовлені нафтою та газом», — пояснили представники групи.

У день винесення вироку біля суду зібралися прихильники Just Stop Oil. Деякі з них тримали плакати з портретами історичних діячів, яких позбавляли свободи за їхній активізм.

Після того, як вирок Пламмер і Холланд було оголошено, троє інших активістів руху облили томатним супом у лондонській Національній галереї дві роботи Ван Гога з циклу «Соняшники» — зокрема ту, що два роки тому стала мішенню їхніх засуджених однодумців. Усіх трьох затримали. Полотна пошкоджень не зазнали.

Подібні акції останнім часом влаштовуються у різних країнах. Так, у Франції у січні радикальні екоактивістки облили супом «Мону Лізу» Леонардо да Вінчі в Луврі, а в лютому аналогічна атака зазнала «Весна» Клода Моне в музеї Ліона.

23 жовтня 2023 року активісти кліматичного руху «Останнє покоління» облили картопляним пюре іншу картину Клода Моне у палаці Барберіні у німецькому Потсдамі. Після цього молоді люди приклеїли себе до колони і звернулися до відвідувачів музею: «Люди голодують, люди замерзають, люди вмирають. Ми живемо у кліматичній катастрофі, а все, чого ви боїтеся, — це томатний суп чи пюре на картині».

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: