Догори
Дати відгук

Дизайн двору приватного будинку: принципи, ідеї та поради

Що варто враховувати при оформленні двору?

6 хв на прочитання11 Січня 2024, 22:14
Дизайн двору приватного будинку | ландшафтний дизайн фото Дизайн двору приватного будинку | ландшафтний дизайн фото
Поділитись:

Проживання в приватному будинку надає безліч переваг, включаючи наявність ділянки, яку можна перетворити на свій смак. Чому б не перетворити територію на гарний та функціональний простір? Правильно оформлена територія двору однозначно радує та надихає. А ключовим моментом під час облаштування є баланс між елементами декору та функціональними об'єктами. Не знаєте, як вибрати ландшафтний дизайн? Давайте розглянемо ідеї та приклади, щоб втілити у життя стильний та затишний дизайн приватного будинку.

Що варто врахувати перед оформленням двору

При розробці проекту варто звернути увагу на такі аспекти:

  • Тип ґрунту та особливості рельєфу: необхідно передбачити дренування та зміцнення схилів для підтримання порядку у дворі.
  • Локація зон: город слід розміщувати в задній частині двору, дитячі майданчики та штучні водоймища можуть бути організовані з лицьового боку фасаду, а для саду виділяється зона відпочинку.
  • Лінії комунікацій: важливо забезпечити комфортний відкритий доступ до комунікацій.
  • Архітектура: всі будівлі та елементи ландшафту повинні гармоніювати зі стилістикою основної будівлі. Поділ ділянки на тематичні зони допустимо лише великих територіях.
  • Розмежування зон: гарною ідеєю застосовувати зелені огорожі, квітники та інші елементи для облаштування кордонів різних зон. Купити насіння різних рослин можна в магазині «Веснодар», щоб створити справді гарні розмежувачі.

При плануванні варто дотримуватись вимог до розміщення об'єктів від огорожі, основної будови та дорожнього покриття.

Зона патіо: як облаштувати

Зона патіо є невід'ємним елементом ландшафтного дизайну на дачній ділянці. Основна вимога - визначити цілі та стиль зони. Наприклад, можна створити атмосферу заміського стилю з гамаком, альтанкою та лавками.

Невід'ємною частиною зони патіо є мангал, адже приготування їжі на свіжому повітрі надає їй особливого смаку. Останнім часом дизайнери пропонують використати справжнє вогнище або східну піч тандир для прикраси цієї зони.

Вибір меблів залежить від загального стильового рішення ділянки. Це можуть бути плетені або складні меблі, а також вироби з пластику. Зараз час популярні також варіанти з ротангу, дерева та ковані предмети.

Літня кухня: особливості дизайну

За наявності достатньої площі ділянки власник може вирішити збудувати відкриту або закриту кухню:

  • У відкритій кухні відсутні одна або кілька стін, тому користуватися нею варто лише в теплу пору року. Замість стін можна встановити перегородки або розвісити легкі штори для захисту від сонця та невеликого дощу.
  • Закрита кухня надає можливість використовувати простір цілий рік.

Обстановка літньої кухні має бути зручною та практичною, проте не варто забувати про стиль. При виборі меблів важливо уникати м'яких гарнітурів, оскільки вони можуть вбирати вологу. Найкраще вибирати предмети з лози, ротанга чи пластику. Для створення затишної обстановки можна використовувати невеликі матраци або подушки зі знімними чохлами.

Крім того, важливо продумати освітлення майданчика, оскільки одного центрального світильника може бути замало. Необхідно передбачити точкове висвітлення робочої зони. Для створення приємної атмосфери увечері можна закріпити гірлянду чи діодну стрічку вздовж периметра.

Зона відпочинку з мангалом та альтанками

Для заміського будинку альтанки – невід'ємний елемент. Залежно від мети використання їх можна класифікувати так:

  • Для відпочинку з друзями найкраще вибирати конструкції, розраховані на 8 осіб та більше.
  • Для сімейних вечерь досить невеликої за розмірами споруди.
  • Для дітей підійде спеціальна альтанка з цікавою формою та казковим декором.

Найбільш універсальним та оптимальним варіантом є альтанка для відпочинку з друзями. Облаштовуючи її, варто одразу подумати про мангал, щоб комфортно готувати смачні страви. Матеріал для будівництва можна вибрати в залежності від переваг: цегла, блоки, дерево або метал. Якщо у вас обмежена площа ділянки, підійде компактна конструкція у формі намету.

Озеленення ділянки

Оформлення двору приватного будинку не обходиться без створення зелених насаджень, які наповнять подвір'я затишком. Уздовж периметра паркану рекомендується посадити декоративні кущі або рослини, що плетуться, створюючи враження зелених джунглів. Дану ділянку можна використовувати для облаштування обідньої зони. Розташувавши столик і кілька стільців у тіні «квітучої» огорожі, ви створите приємний і затишний зелений куточок, де можна сховатись від щоденної рутини та відпочити з близькими та друзями.

Водойми та басейни у дворі

Натхнення для вибору дизайну присадибної ділянки можна черпати з журналів та інтернет-ресурсів з дизайну. Іноді достатньо лише однієї незвичайної деталі, щоб перетворити прибудинкову територію. Штучне водоймище або басейн — оригінальна ідея. На ділянці будь-якої площі завжди знайдеться місце для створення ставка. Його можна оживити рибками, озеленити рослинами та прикрасити камінням, щоб надати об'єкту особливого стилю.

Другий варіант – басейн, який можна зробити стаціонарним, каркасним чи надувним. Однак важливо враховувати різні аспекти, такі як тип ґрунту, глибина ґрунтових вод, інженерні системи, а також методи очищення та фільтрації води.

При виборі розташування для ставка рекомендується віддати перевагу майданчику біля саду. Встановлювати предмет під деревами не варто, щоб уникнути забруднення води опалим листям. Басейн, як правило, краще розташовувати неподалік основної будівлі, забезпечуючи зручний доступ до всіх комунікацій.

Облаштування прибудинкової території у різних стилях

Усі види ландшафтного дизайну для ділянки зазвичай поділяються на дві основні категорії: пейзажні та архітектурні.

Пейзажний стиль підкреслює природу, виділяючи її природну красу. Його відмінною рисою є відсутність чітких форм та ліній, переважне використання натуральних матеріалів. Дизайн надає можливість виявити творчий підхід, проте дотримуючись основного принципу — максимально зберегти красу природи.

Архітектурний напрямок, у свою чергу, включає як будівництво будинку, так і впорядкування присадибної ділянки. У цьому стилі є чіткі лінії, геометричні форми, все будується з акцентом на урочистість у комбінації сучасного мінімалізму. Простота та лаконічність — головні принципи, яких слід дотримуватись при облаштуванні подвір'я.

Освітлення – головний елемент ландшафтного дизайну двору

На етапі проектування необхідно розробити план електрифікації території та окремих зон, приділяючи увагу локальному освітленню для багатьох об'єктів:

  • Доріжка від входу на ділянку до будинку.
  • Тераси, альтанки та зона барбекю.
  • Штучні водойми та басейн.
  • Санвузли та душові кабіни.
  • Госпблоки.
  • Підходи до саду та городу.

Для облаштування двору можна скористатися лампами на сонячних батареях, світлодіодними стрічками та світильниками.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.