Дорогий, видовищний і небезпечний: сьогодні у світі вшановують бокс

2 хв на прочитання27 Серпня 2024, 09:56
ФОТО: ілюстративне

Сьогодні, 27 серпня, у світі відзначають Міжнародний день боксу.

Щорічно 27 серпня у світі відзначають Міжнародний день боксу. Ця дата пов’язана з першим Чемпіонатом світу Міжнародної федерації боксу (IBA), який проходив у Гавані, Куба, у 1974 році.

Змагання проходили з 17 по 30 серпня, було нагороджено 11 чемпіонів, а країна-господар очолила таблицю медалей.

Та вперше бокс як вид змагань з’явився на Олімпійських іграх у 688 році до нашої ери. Тоді популярними були бої без правил на знищення противника. Поєдинки завжди проходили на свіжому повітрі, утримувати суперника руками було заборонено. А раундів як таких не було — бій тривав до визнання поразки одним з учасників.

Відродження цього виду спорту почалося в Англії XVII століття. Аристократи тоді дуже цікавилися традиціями античності. І бокс спершу був способом вирішення суперечок, а невдовзі набув вигляду спорту.   

Міжнародний день боксу вперше був проведений у 2017 році. Після цього вболівальників, спортсменів і зацікавлених сторін заохочували збиратися разом, щоб святкувати день боксу щороку. А нова дата відзначення - 27 серпня - була підтверджена в липні 2021 року.

У 2021 році понад 50 національних федерацій приєдналися до IBA у святкуванні Міжнародного дня боксу. Багато з них у день вшанування боксу проводять власні тренінги та майстер-класи під відкритим небом або онлайн. Вони транслюються в прямому ефірі на лінійних каналах або цифрових платформах. Деякі федерації організовують громадські заходи, як-от Чеська Республіка. Там у 2021 році цей день присвятили дітям, організувавши дитячі змагання і сімейний день відпочинку. Національна федерація Непалу на честьь Міжнародного дня боксу організовує масову акцію здачі крові та прибирання вулиць.

Цьогоріч святкування Міжнародного дня боксу приурочують до 50-річчя першого Чемпіонату світу з боксу IBA.

Та бокс, хоч і видовищний та популярний для інвестицій вид спорту, який так полюбляють глядачі у всьому світі, є водночас одним з найнебезпечніших.

Під час професійних поєдинків потужні удари по голові загрожують тромбами та інсультами, а в подальшому - нервовими розладами. Крім того, бокс, кожен його раунд, закінчується множинними ударами в тіло спортсмена. Вони провокують закриті травми внутрішніх органів. Такі відразу недають про себе знати. Та з часом боксери змушені лікувати цілі букети хронічних хвороб.

Якщо ж ви відвідуєте секцію боксу в спортзалі – хвилюватися причин немає. Навіть під час тренувальних боїв боксери зобов'язані дотримуватися обмежень та надягати захист, який не ​​дозволить завдати шкоди.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: