Догори
Дати відгук

Допоможе уникнути діабету чашка чаю на день – який саме, радять експерти

Особливо сильний вплив чинить так званий “темний” чай

3 хв на прочитання05 Жовтня 2023, 18:43
Поділитись:

Дослідження показали, що чашка чаю вранці корисна для здоров'я – вона знижує ймовірність розвитку діабету 2-го типу на 28%.

Експерти вважають, що чай має потужну антиоксидантну та протизапальну дію, що поліпшує чутливість до інсуліну. Особливо сильний вплив чинить так званий “темний” чай – повністю ферментований чай, який під час заварювання дає чорний густий настій.

Як проводилося дослідження

Вчені з Університету Аделаїди (Австралія) і Південно-Східного університету (Китай) вивчили щоденне вживання чаю 1 923 дорослими жителями Китаю. Серед учасників були як люди, які не вживають чай, так і ті, хто в минулому пив тільки один вид чаю.

Їх запитували про частоту вживання чаю – від “ніколи”, “час від часу” до “часто” і “щодня”, а також про тип чаю – зелений, чорний, темний або інший.

Потім було проаналізовано результати тестів на:

  • кількість цукру в сечі, 
  • інсулінорезистентність,
  • глікемічний статус, що визначається як наявність діабету 2-го типу в анамнезі,
  • толерантність до глюкози.

Щоденне вживання чаю виявилося пов’язаним зі збільшенням екскреції глюкози із сечею та зниженням інсулінорезистентності, що вказує на зниження вірогідності розвитку переддіабету та діабету 2-го типу.

Чашка чаю на день зменшує рівень глюкози

Люди, які хворіють на діабет, часто страждають на ниркову реабсорбцію глюкози, тобто їхні нирки затримують більше глюкози, не даючи їй виводитися із сечею і сприяючи підвищенню рівня цукру в крові.

На конференції Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) у Гамбурзі (Німеччина), дослідники заявили, що у любителів випити чашечку чаю ризик розвитку переддіабету на 15% нижчий, а ризик розвитку діабету 2 типу – на 28% нижчий, ніж у тих, хто ніколи не п’є чай.

“Отримані нами результати вказують на захисний вплив звичного чаювання на контроль рівня цукру в крові через збільшення виділення глюкози із сечею, поліпшення інсулінорезистентності та, отже, поліпшення контролю рівня цукру в крові”, – зазначив професор Тонджі Ву, провідний автор дослідження.

Вплив “темного” чаю на рівень цукру

Ці переваги були найбільш виражені у тих, хто щодня п’є “темний” чай.

Ризик розвитку переддіабету в любителів “темного” чаю був на 53% нижчим, а ризик розвитку діабету 2 типу – на 47% нижчим, навіть з урахуванням встановлених факторів ризику, зокрема:

  • індекс маси тіла, 
  • підвищений артеріальний тиск, 
  • рівень глюкози в крові, 
  • рівень холестерину, 
  • споживання алкоголю, куріння, 
  • сімейний анамнез діабету,
  • нерегулярні фізичні навантаження.

“Якщо розглянути всі різні біомаркери, пов’язані зі звичним вживанням “темного” чаю, то це може бути одним із простих кроків, які люди можуть легко зробити для поліпшення свого харчування і здоров’я”, – стверджують вчені.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Фото: Закарпатська обласна прокуратура
Продаж землі у 5 разів дешевше: в Ужгороді судитимуть ексчиновника міськради
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Prevention.com
Смертельний удар по традиціях: як політика, ультраоброблена їжа та токсична маскулінність знищують середземноморську дієту
2 хв на прочитання2 години тому
Гороскоп на 16 серпня 2025 року для всіх знаків зодіаку
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 16 серпня 2025 року
8 хв на прочитання2 години тому
фото: Unitedsoilsinc.com
Магічні гриби: як вони допомагають відновленню лісів
2 хв на прочитання3 години тому
На Закарпатті митники затримали партію контрафактних лабубу на пів мільйона гривень
1 хв на прочитання4 години тому
Невловима загроза: кульки мікропластику викидає на узбережжя Індії 
3 хв на прочитання5 годин тому
Перлина Тернополя: де святкувати день міста і як з'явився Тернопільський став
4 хв на прочитання9 годин тому
Мариновані кружальцями кабачки: збережіть смакоту на зиму
1 хв на прочитання10 годин тому