Догори
Дати відгук

Донбас може перетворитися на другий Чорнобиль через екологічну катастрофу

Якщо окупанти затоплять шахту «Юний комунар», радіація забруднить ґрунт і воду.

1 хв на прочитання08 Квітня 2021, 12:30
Шахта «Юний комунар» загрожує радіоактивною катастрофою всьому Донбасу Шахта «Юний комунар» загрожує радіоактивною катастрофою всьому Донбасу
Поділитись:

Окупований Донбас зараз на межі екологічної катастрофи через затоплену радіаційними водами шахту «Юний комунар» у місті Бунге. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Роман Абрамовський.
Катастрофа може статися через те, що у покинутій шахті накопичуються радіоактивні води. У 70-х роках минулого століття у підземних пустотах шахти експериментально підірвали ядерну бомбу. Експеримент отримав назву «Кліваж». 

До того ж, проросійська окупаційна адміністрація, під контролем якої зараз перебуває місто Бунге, ще у 2018 році заявила про те, що планує затопити шахту. Якщо це станеться, радіоактивні підземні води забруднять ґрунт у радіусі десятків кілометрів від розташування шахти.

Роман Абрамовський заявив, що для попередження екологічної катастрофи, яка вплине на всю Україну, екологи мають отримати доступ до шахти. Адже їм потрібно взяти проби ґрунту та води, щоб детально вивчити ситуацію і точніше спрогнозувати наслідки. 

Як ми інформували своїх читачів раніше, міста на Донбасі можуть піти під воду. Про це попереджають українські вчені та наводять приклад страшних наслідків після консервації шахт, що відбулися в 90-х роках.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко