Догори
Дати відгук

До України прибули важливі лікарські засоби, які не лікують?

МОЗ звітує про здобутки, пацієнти ж запевняють, що хвалитися нема чим.

2 хв на прочитання13 Травня 2021, 18:29
Ліки Ліки
Поділитись:

У МОЗ повідомили про те, що до України прибули важливі лікарські засоби та медичні вироби. Зокрема йдеться про забезпечене МОЗ постачання на суму 74 млн грн лікарського засобу «Глатимер» (глатирамеру ацетат), який застосовується у лікуванні пацієнтів із прогресуючими формами розсіяного склерозу.

«За офіційними даними, в Україні зареєстровано понад 20 тисяч хворих з цією патологією. Поширеність захворювання щороку неухильно зростає в середньому на 1000 осіб.

Терапія рецидивуючо-ремітуючих форм розсіяного склерозу передбачає  симптоматичне лікування, лікування гострих рецидивів і вживання лікарських засобів, які модифікують перебіг захворювання», — йдеться у повідомленні МОЗ.

Проте пацієнти ставляться до цієї новини прохолодно.

«Я сам приймав ці ліки з 2011 року. В січні 2021 р. припинив через недостатню ефективність та постійну проблему з перервами в забезпечені цими ліками, що має дуже негативний вплив на хворобу. Перейшов на програму клінічних досліджень сучасних препаратів — на жаль, для багатьох пацієнтів це єдиний шлях отримати сучасне й ефективне лікування в нашій державі. МОЗ закуповує вже дуже застарілі та мало ефективні ліки, через недостатнє фінансове забезпечення», — сказав у своєму коментарі GreenPost член правління UCMS «Українська спільнота людей з розсіяним склерозом» Антон Кулагін.

Активіст говорить, що сучасні високоефективні ліки, які демонструють значно кращі результати та зареєстровані за останні роки, не закуповуються.

«Міністерство закуповує лише три види препаратів, і всі вони є генериками брендових ліків, коли у світі вже існує понад15 видів ліків для зміни перебігу розсіяного склерозу. І навіть купуючи найдешевші ліки, міністерство забезпечує трохи більше 5 тисяч пацієнтів... із 20 000! Це якщо вірити цифрами, які показує МОЗ. Але в селах і смт навіть такі ліки вважаються успіхом для пацієнта», — зазначає Антон Кулагін.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як українці протестували проти «бюджету смерті», який прирікає багатьох пацієнтів на смерть.

Також ми писали про те, які шанси «підчепити» хворобу Лайма та як захиститися від неї.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost