Сливи. Для ткемалі можна вибрати один сорт слив, як правило, перевагу віддають аличі, але також можна міксувати різні сорти. Головна умова – не вибирати солодкі сливи, а трохи з кислинкою.
Спеції та добавки. Як правило, для приготування соусу ткемалі використовують гілочки кінзи, гострий перець чилі, часник, а також сіль, цукор і хмелі-сунелі. У моєму рецепті немає базиліка, але ви можете додати. Ще один інгредієнт – м’ята, я взяв звичайну, але, як правило, використовують дику м’яту омбало. Також можна експериментувати з мелісою.
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
КРОК 1
Підготуйте всі інгредієнти для приготування соусу на зиму ткемалі.
КРОК 2
Помийте 1 кг слив і видаліть кісточки.
КРОК 3
Перекладіть їх в каструлю і залийте ½ склянки води.
КРОК 4
Додайте 1 ст. л. цукру та 3-4 ч. л. солі. Зробіть середній вогонь.
КРОК 5
Далі візьміть 10 гілочок м'яти або меліси та 15 гілочок кінзи, дрібно порубайте. Одну головку часнику очистіть і дрібно поріжте, а з перцю чилі видаліть плодоніжки і теж дрібно наріжте.
КРОК 6
Варіть сливи з цукром та сіллю 30 хвилин, потім перебийте блендером.
КРОК 7
Додайте 2 ч. л. хмелі-сунелі.
КРОК 8
Після додайте подрібнений часник, зелень кінзи і м'яти та перець чилі. Варіть ще 10 хвилин.
КРОК 9
А тепер розливайте по підготовленим і стерилізованим банкам.