У спеку окрошка — саме воно! Вона освіжає, насичує, ще й до того легко готується. Але назвати окрошку корисною стравою не можна: практично те ж олів'є, але з заправкою з квасу чи кефіру. Це можна виправити, замінивши в окрошці деякі інгредієнти. «Смачно» розповідає, що для того, аби приготувати дієтичну окрошку, потрібно дотримуватися 5 правил.
1) Замість ковбаси — м’ясо
Ковбасу чи шинку, які є звичними для окрошки, краще замінити м’ясом. Наприклад, відвареною індичкою чи телятиною — так буде корисніше. З куркою готувати не варто — якість курячого м’яса (якщо це, звичайно, не домашня курка) нині під сумнівом.
2) Замість картоплі — селера
Картоплю в дієтичній окрошці замініть відварною селерою — це також додасть страві цікавого смаку.
Не любите селеру чи сумніваєтеся в такій альтернативі? Приготуйте з картоплею, але тільки звареною «в мундирі». Картопля «в мундирі» корисніша тому, що під її шкіркою зберігається шар калію, який ми зрізаємо, якщо просто відварюємо картоплю.
3) Замість квасу — сироватка
Робити окрошку на квасі не варто — квас викликає бродіння й у поєднанні з іншими продуктами може стати причиною здуття живота. Краще приготувати дієтичну окрошку на кисломолочній сироватці, а ще краще — на айрані.
Окрошку можна заправити нежирним кефіром. Також можна додати трохи сметани.
4) Яйця — і білок, і жовток
Є думка, що яєчний жовток містить багато холестерину, тому його краще не їсти. За словами лікарів, це все байки. Насправді жовток містить антихолестеринові компоненти, тому він так само корисний, як і білок. Сміливо додавайте в окрошку і білок, і жовток.
Окрім того, яйця багаті на залізо, лецитин і корисні жирні кислоти.
5) Овочів і зелені — більше, солі — менше
Овочів і зелені в дієтичній окрошці має бути більше — і редиска, й огірки, і петрушка, і кріп будуть дуже доречними. Звичайну сіль замініть морською — вона корисніша. Солі в окрошці потрібно зовсім трохи.
Інгредієнти:
м'ясо (варене куряче або індиче філе або телятина) — 400 г;
яйця варені — 3 шт.;
огірок свіжий — 3 шт.;
картопля варена — 2 шт.;
зелена цибуля — до смаку;
кріп — до смаку;
сироватка чи кефір — 1 л;
сік лимона — 2-3 ст. л.;
сіль — до смаку;
перець — до смаку.
Приготування.
Всі інгредієнти нарізати кубиками і змішати в мисці.
Додати сік лимона, сіль, перець до смаку і ще раз перемішати.
Влити в окрошку сироватку чи кефір.
Нагадаємо також про п'ять секретів, щоб окрошка була не лише смачною, а й корисною.