Догори
Дати відгук

Дієтологи назвали 5 корисних властивостей буряків для організму

Звичний коренеплід допомагає організму впоратися з багатьма хворобами

3 хв на прочитання13 Січня 2023, 06:53
Поділитись:

Невибаглива та корисна

Овочі сімейства амарантових зовні схожі на ріпу та редис, проте родичами один одному вони не припадають. Буряк їстівний від коріння до кінчиків листя, проте в Стародавній Греції спочатку помітили його лікарські властивості, а потім розкуштували на смак.

Буряк родом із родючого Середземномор’я, зараз його культивують повсюдно, особливо вид столового буряка. Рослина невибаглива у догляді і дикороси буряків ростуть в Ірані та на узбережжі теплих морів.

Насичений рубіновий колір коренеплоду цінують не лише кулінари, а й дієтологи. Основна користь буряків у її природному пігменті бетаїні. Він є потужним антиоксидантом та природним антибіотиком, який знижує ризик захворювання серця та підвищує працездатність.

Для серця та мозку

Дієтологи виділяють п’ять основних корисних властивостей буряків.

Знижує артеріальний тиск

Буряк містить нітрати, які в крові перетворюються на оксид азоту. Він розширює кровоносні судини, знижує тиск та ризик захворювань серця. Дослідження показали: якщо пити 250 мл бурякового соку щодня протягом місяця, це допоможе зменшити кров’яний тиск.

Добре впливає на кишечник

Буряк на 90% складається з води, а в 100 г міститься майже 3 г клітковини. Все це сприяє добрій роботі шлунково-кишкового тракту. Доведено, що клітковина не тільки сприяє хорошому перетравленню, але й пригнічує вироблення гормонів, що стимулюють почуття голоду.

Покращує витривалість

Буряковий сік може підвищити витривалість і навіть покращити спортивні показники, про це свідчать висновки наукових досліджень. Ключову роль цьому також грають нітрати. Було доведено, що чоловіки, які регулярно пили буряковий фреш, крутили педалі велотренажера швидше за тих, хто пив щось інше.

Природний антибіотик

Буряк — криниця антиоксидантів, яка береже клітину від руйнівного впливу вільних радикалів. Буряковий сік протягом 28 днів може знизити процес окиснення ліпідів, білків та пошкодження ДНК. Крім того, біодобавка з екстрактів буряків може полегшити запалення та біль при остеоартриті.

Покращує мозкову діяльність

Запустити роботу мозку допомагають нітрати. Дослідження людей із діабетом другого типу довело, що когнітивні функції пацієнтів покращилися після щоденного вживання 250 мл бурякового соку протягом двох тижнів.

Кому краще не їсти буряки

Як і у всьому, у вживанні буряку потрібна міра. Основні ризики для здоров’я несуть оксалати – солі щавлевої кислоти, якими багатий коренеплід.

Органічне з’єднання може спричинити каміння у нирках. Тверді утворення з оксалату кальцію є найпоширенішими. Крім того, оксалат може підвищити рівень сечової кислоти, що викликає подагру.

Дієтологи відносять буряк до продуктів з високим глікемічним індексом, тому його слід виключити людям з інсулінорезистентністю та цукровим діабетом.

Через послаблюючий ефект коренеплід не можна їсти людям із синдромом подразненого кишечника і схильним до діареї. Також буряк підвищує рівень кислотності шлункового соку, тому його прийом протипоказаний людям з виразковою хворобою. Овочі можуть посилити алергічні реакції, особливо під час сезонних загострень.

Оптимальна доза

Дієтологи рекомендують з’їдати за один раз близько 50-70 г буряків у сирому вигляді або 100-150 г – у запеченому чи вареному. Звичайно, при термообробці овоч втрачає вітаміни групи В, особливо В9, В5, а також вітамін С, але стане більш легким для засвоєння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost