Догори
Дати відгук

Дієтолог радить сім продуктів, які допоможуть приборкати тривогу

Яєчні жовтки є ще одним важливим джерелом вітаміну D.

4 хв на прочитання29 Липня 2022, 15:34
Поділитись:

Президент Асоціації дієтологів України, лікар-терапевт, гастроентеролог і дієтолог Олег Швець розповів про дієтичні можливості приборкання тривоги. Він перераховує харчові продукти, які допоможуть зменшити тривожність.

Жирна риба

Оселедець, лосось, скумбрія, сардини і форель багаті на Омега-3. Ці жирні кислоти мають міцний зв’язок з когнітивними функціями, а також із психічним здоров’ям. Останні дослідження показали: якщо людина споживає забагато Омега-6 і недостатньо Омега-3 жирних кислот, ризик розвитку розладів настрою, зокрема тривоги, зростає.

Олег Швець рекомендує їсти не менше двох порцій жирної риби по 200 г на тиждень. Чоловіки, які брали участь в одному з досліджень та вживали лосось тричі на тиждень, повідомляли  про зменшення тривожності.

Лосось і сардини також є одними із небагатьох продуктів, що містять вітамін D. Все частіше дослідники пов’язують дефіцит вітаміну D з розладами настрою, зокрема з депресією та тривогою. Наразі недостатньо доказів щодо позивного впливу вітаміну D при депресії, однак за оцінками людей його вживання покращує настрій, а також допомагає подолати сезонні пригнічення настрою взимку.

Бразильський горіх

Містить багато селену. Останній може покращувати настрій, зменшуючи запалення, яке часто може спостерігатись при захворюваннях фонових для тривожних станів. Селен також є антиоксидантом, який допомагає запобігти пошкодженню клітин та розвитку раку.

Рекомендована доза селену для дорослої людини становить до 400 мкг на добу, це три-чотири бразильські горіхи. Бразильські та інші горіхи також є джерелом вітаміну Е. Як антиоксидант він корисний для лікування тривоги. Водночас згідно з дослідженнями, низький рівень вітаміну Е може призвести до депресії.

Яйця

Яєчні жовтки є ще одним важливим джерелом вітаміну D, а білки містять усі незамінні амінокислоти, необхідні організму для росту та розвитку.

В яйцях також є амінокислота триптофан, що сприяє утворенню серотоніну. Цей нейромедіатор допомагає позитивно налаштувати настрій, поліпшити сон, пам’ять і оптимізувати поведінку. Вважається, що серотонін покращує роботу мозку і знімає тривожність.

Гарбузове насіння

Містить калій, що допомагає регулювати електролітний баланс і контролювати артеріальний тиск. Вживання багатих на калій продуктів, таких як гарбузове насіння або банани, також сприяє зменшенню симптомів стресу та тривоги.

Гарбузове насіння є чудовим джерелом цинку. Дефіцит цього мінералу може негативно впливати на настрій. Цинк необхідний для розвитку мозку і нервової системи. Найбільше цинку в організмі зберігається в областях мозку, пов’язаних з емоціями.

Чорний шоколад

Результати спостережень говорять про те, що чорний шоколад та какао можуть допомогти зменшити стрес і тривогу та покращити настрій. Поки що незрозуміло, як саме чорний шоколад зменшує стрес, але відомо, що він є джерелом поліфенолів, особливо флавоноїдів. Вони здатні зменшити нейрозапалення та загибель клітин у мозку, а також покращити кровотік. Шоколад має високий вміст триптофану, який організм використовує для перетворення в нейромедіатори, такі як серотонін, що покращує настрій. Крім того, цей продукт містить магній, достатня кількість якого зменшує симптоми депресії.

Дієтолог радить обирати чорний шоколад із 70 % та більше вмісту какао продуктів і не забувати, що шоколад містить вільні цукри та жири, тому вживати варто невеликими порціями від 1 до 3 г.

Куркума

Ця спеція, що широко використовується в кулінарії Індії та Південно-Східної Азії, має активний інгредієнт куркумін. Він допомагає знизити тривожність, зменшуючи запалення та окислювальний стрес, що часто посилюються у людей із розладами настрою, як тривога та депресія. Куркума не має сильного специфічного смаку, тому її легко додавати у різні страви.

Ромашка

Багато людей у всьому світі використовують ромашковий чай через його протизапальні, антибактеріальні, антиоксидантні та релаксаційні властивості. Вважається, що розслаблюючі та протитривожні властивості дають присутні в ромашці флавоноїди. Відповідно до дослідження, ромашковий чай зменшує симптоми тривоги. Він легкодоступний і безпечний для використання у високих дозах. Однак його вживання не запобігає новим епізодам тривоги.

Відомо, коли дуже хочеться солодкого — корисні солодощі існують.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання39 хвилин тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому