Догори
Дати відгук

Діва Марія сучасності: самка ската завагітніла без партнера

Вчені проведуть ДНК аналіз новонародженим скатам.

1 хв на прочитання15 Лютого 2024, 17:30
Самка ската в акваріумі завагітніла без партнера
Фото ілюстративне Самка ската в акваріумі завагітніла без партнера Фото ілюстративне
Поділитись:

У акваріумі Північної Кароліни вчених здивувала вагітність самки ската Шарлотти, яка очікує на потомство, незважаючи на відсутність самців свого виду в її акваріумі. Дослідники не виключають можливість, що тварина може бути вагітна від самця бамбукової акули, з якою є еволюційно близькою. Про це повідомляється на сайті акваріума Team ECCO.

Ще у вересні минулого року працівники акваріуму помітили, що одна з самок скатів, Шарлотта, почала збільшуватися у ширину. Доглядальники занепокоїлися, що вона має пухлину, тож її відвели до ветеринарів, які провели ультразвукове обстеження тварині. Лікарі повідомили, що самка здорова, але вагітна двома, а може й трьома, плодами. Це було дуже дивно, оскільки у скатів рідкісним є випадок партеногенезу — розмноження самок без запліднення їхніх яйцеклітин самцем.

Але науковці запідозрили інший не менш дивовижний сценарій: можливо, Шарлотта завагітніла від одного з двох самців білоплямистої бамбукової акули, з якими ділить акваріум. На цю ймовірність вказали сліди укусів на Шарлотті. Спершу доглядальники вважали, що її покусали інші риби в акваріумі, але рани з'являлися навіть після їх відселення. І тоді вчені припустили, що річ у спаровуванні самки ската з самцями акули, для яких характерне покусування своїх партнерок. Щоб впевнитися, чи є дитинчата гібридами або ж наслідком партеногенезу, вчені проведуть ДНК аналіз новонародженим скатам.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.