Догори
Дати відгук

Діти і війна: як вигодувати немовля у надзвичайних умовах

Дитину можна вигодувати навіть тоді, коли мама стресує і нема можливості повноцінно дбати про гігієну.

7 хв на прочитання20 Квітня 2022, 11:27
Поділитись:

Найбезпечнішою їжею для немовлят та діток як мінімум до 3 років є молоко матері безпосередньо з грудей. Грудне вигодовування дійсно рятує життя! На жаль, усі інші варіанти мають різного ступеню ризики в умовах гуманітарної катастрофи, але й ці ризики можна знизити різними способами. Про те, як це зробити, розповідає Оксана Лесько (Бабіля), консультантка з ГВ.

✔ Молоко від стресу не зникає! «Лактація – це не тендітна парникова рослина, а одна з найнадійніших функцій організму, створених для виживання», — написав відомий іспанський лікар Карлос Гонсалес.

Молоко нікуди не дінеться, якщо продовжувати прикладати дитину до грудей. У стресових ситуаціях гормони стресу заважають гормону окситоцину робити свою важливу справу — виштовхувати молоко з грудей. Окситоцин — це гормон любові, він вимагає тиші, тепла, безпеки — з якими, звичайно, зараз дуже важко. Отже, щоб молоко не зникло, треба робити все, аби допомогти йому спрацювати, наскільки це можливо в обставинах:

  • Знайти максимально спокійніше місце — окреме приміщення (що менше — то краще), в кутку, відвернутися від людей чи навіть вкритися з головою разом із дитиною шаликом/рушником/пелюшкою.
  • Розстібнути на собі та дитині одяг, так, щоб створити якомога більший шкірний контакт. Будь-який шкірний контакт цінний, навіть якщо ви просто масуєте долоньку дитини або нюхаєте лобик, голівку, гладите спинку чи торкаєтесь вушка.
  • Старатися будь-якими доступними способами зігрітися. Чийсь шарф, теплі шкарпетки чи чиясь підтримуюча спина — скарб.
  • Дуже важливо випити щось, бажано тепле. Їсти. Використовувати будь-яку можливість для сну.
  • Якомога частіші прикладання до грудей — окситоцину легше працювати, якщо груди не переповнені, не набряклі, молоку легше текти потроху маленькими порціями. За одне прикладання давайте обидві груди і більше, перекладайте багато разів від однієї до іншої! І старайтеся прикладати до грудей якомога глибше. Що ефективніше смоктання — то більше окситоцину, то більше молока отримає дитина!
  • За доступності можна використовувати заспокійливі засоби — валеріану, пустирник, піон. Краще не комбіновані ліки, а окремо, в яких можна визначити сумісність.

✔ Зменшення кількості молока в умовах, коли ви не можете часто прикладати дитину до грудей — це фіча, а не баґ! Тобто тіло береже вас та ваше здоров’я від застою молока, лактостазу та маститу. А цей ризик немаленький, коли людина в стресі, через той самий вплив на роботу окситоцину та затруднення з виділенням молока. В будь-якому разі кілька днів зменшеної кількості молока — це набагато менший ризик для здоров’я дитини тут і зараз та для грудного годування у перспективі, ніж використання суміші без суворої необхідності.

✔ Якщо відчуваєте, що лактостаз ось-ось трапиться або вже настав:

  • Якомога частіше прикладайте дитину до грудей, спочатку до тієї, де відчуваєте біль/ущільнення.
  • Старайтеся прикладати дитину так, щоб вона захоплювала грудь глибше і смоктала ефективніше.
  • Може дуже допомогти лімфодренажний масаж.
  • Перед прикладанням до грудей можна за можливістю прикласти щось тепле до грудей, після — щось холодне до ущільненого місця, хвилин на 10.
  • Дуже важлива достатня кількість рідини.
  • Можна використовувати для зняття болю та температури сумісні з ГВ парацетамол та ібупрофен.
  • Якщо є можливість, зателефонуйте або напишіть консультантці з ГВ або зверніться за медичною допомогою, якщо симптоми не минають протягом доби.

✔ Якщо вам здається, що молока стало мало, дивіться на підгузки. Не на те, що дитина «висить на грудях» чи на «пусті груди». Після суміші дитина засинає не тому, що «наїлася», а тому, що суміш дуже важко перетравлювати. Якщо дитина пісяє, а сеча світла, прозора, не концентрована (що світліша — то краще) – то все гаразд із кількістю молока. Якщо сеча стає жовтішою, чи дитина пісяє рідше ніж 10 разів на добу:

  • Прикладати дитину до грудей не рідше ніж раз на годину, навіть якщо прикладання на кілька хвилин, дуже важливо частіше прикладати вночі, бажано не менше 3-4 разів.
  • За раз давати як мінімум дві груді.
  • Під час смоктання використовувати техніку стискання грудей — біля основи грудей, подалі від ротика, м’яко, але надійно стискайте груди всією долонею, тримайте кілька хвилин, допомагаючи дитині отримати додатковий потік, як дитина перестає ковтати, відпустіть. Можна перекласти до іншої груді, там те саме, потім знову до першої по колу.
  • Прикладати до грудей правильно — щоб у ротику був не тільки сосок, а й якомога більша частина ареоли. У коментарях додам посилання на ефір про правильне прикладання.
  • Відмовитися від використання всіх конкурентів грудей — пустушок тощо. На заспокоєння та будь-які інші потреби давати груди.

✔ Якщо виникає потреба дитину догодовувати, то важливо:

  • Для дітей від 6 місяців за наявності харчового інтересу краще використовувати не суміш, а продукти прикорму, і давати їх ложкою. Це НЕ ПОВИННІ БУТИ якійсь спеціальні продукти, пюре — може бути будь-яка доступна їжа, адаптована до потреб дитини. Для прикладу, є суп — дістати з нього овочі, розім’яти виделкою, можна дати дитині. Що свіжіші продукти, що чистіші умови приготування та зберігання — то безпечніше. Що менше солі/цукру, то краще, але овочі з підсоленого супу чи підсолодженої каші краще, ніж нічого.
  • Для немовлят до 6 місяців ВООЗ пріоритети для догодовування розставляє так: 1) зціджене молоко матері; 2) донорське людське молоко; 3) адаптована суміш.

Донорське молоко — на другому місці за безпечністю! Це найдосліджуваніша категорія населення, всі результати аналізів у них є у картках вагітних. Окрім того, в самому грудному молоці є купа імунних та протиінфекційних факторів, на відміну від всіх інших продуктів харчування, які б ви могли дати дитині, включаючи, зрозуміло, і суміші, які не містять жодного з цих факторів.

І на останньому місті — суміш. Звичайно, якщо з продуктів харчування є тільки суміш, це добре, бо дитина буде сита. Але як зменшити ризики, бо вони у разі використання суміші в умовах надзвичайної ситуації та гуманітарної катастрофи збільшуються в десятки разів?

  • Якщо є вибір, краще використовувати готові рідкі суміші в пакуванні «на одну порцію» — в цьому разі не потрібна вода для розведення.
  • Якщо є тільки звичайна суха суміш, то ДУЖЕ важливо максимально дотримуватися правил безпечного приготування, як тільки можливо в даних умовах. Потрібні чисті руки та поверхні для приготування. Потрібна чиста вода (будь-яка вода, не треба будь-що-будь шукати «спеціальну дитячу» в пляшках — коли вона недоступна, кип’ятіть будь-яку питну воду). Якщо недоступна опція гарячої води, це збільшує ризики, але якщо вибору нема — воду для розведення суміші можна зігріти своїм тілом, наприклад. Потрібен чистий посуд, тому краще не використовувати для годування донорським грудним молоком та сумішами пляшки. Оптимальним вибором для годування дитини з народження є годування зі скляночки. Знайти чисту скляночку та можливість її якісно помити — набагато більш виконуване завдання, ніж якісно вимити від залишків суміші пляшки з сосками. В крайньому разі навіть одноразову скляночку буде використати безпечніше, ніж невідомо де та як миту пляшку.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання20 хвилин тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитаннягодина тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання2 години тому
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання3 години тому
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання4 години тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання4 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання5 годин тому