Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • День гамака: чому вибрати напарника по гамаку було важливіше, ніж дружину

День гамака: чому вибрати напарника по гамаку було важливіше, ніж дружину

Гамак — багатофункціональний винахід, який дає змогу дбати і про безпеку, і про комфорт.

4 хв на прочитання22 Липня 2021, 10:21
День гамака: чому вибрати напарника по гамаку було важливіше, ніж дружину День гамака: чому вибрати напарника по гамаку було важливіше, ніж дружину
Поділитись:

22 липня відзначають День гамака. Гамак потрапив до Європи разом із тютюном і картоплею. Винайшли його давні майя, використовуючи для виготовлення кору дерева «hammock» або «hamac». В іспанській мові «hamaca» є  прямим запозиченням із мови індіанців, хоча воно з’явилося не відразу — скажімо, Христофор Колумб у своєму щоденнику «Ходіння по незвіданим землями» назвав цей предмет побуту індіанців Вест-Індії «висячим ліжком».

Спочатку гамак був звичайним шматком тканини або рибальської сітки, підвішеним між двох дерев. Місцеві племена називали гамак «колискою богів» або «подарунком богів»: він забезпечував не лише комфорт, колихаючи людину, а й убезпечував від змій та наземних отруйних комах, а це в тропіках досить важливо. Тому колоністи Нового Світу теж почали залюбки спати в гамаках, перейнявши цей звичай в індіанців.

Але справжнім порятунком гамак став для моряків (на військових кораблях він був поширений аж до XX століття). Адже кораблі тоді були маленькі, і, щоб із Вест-Індії довезти коштовності до Європи, потрібно було відбитися від піратів, тому кожен квадратний метр намагалися заставити гарматою, щоб підвищити свої шанси. Через це матроси часів експедиції Колумба зазвичай спали покотом на палубі. А поява гамака дала змогу перетворити на спальню практично будь-яке приміщення корабля, і морська хвороба вже не заважала сну, а навпаки, хитання заколихувало. Таким чином гамаки дали змогу збільшити і гарматне озброєння кораблів, і побутовий комфорт моряків.

До слова, у піратів, які так дошкуляли морякам, були такі самі проблеми: до знаменитої експедиції Колумба вони також спали покотом на палубі або підлозі (черговий раз на півгодини командував перевернутися на інший бік), а після знайомства з гамаками залюбки взяли їх на озброєння — тільки часто доводилося ділити один гамак на двох: доки один пірат ніс вахту, другий міг поспати. Вважалося, що вибрати собі напарника по гамаку важливіше, ніж вибрати дружину. Спільний гамак зближував настільки, що напарники могли навіть заповідати один одному майно.

Гамак військового моряка виконував багато функцій: він правив за спальне місце, прикриття від осколків у разі зіткнення і навіть за труну — мерця загортали в гамак, служили заупокійну службу та кидали в море.

У наші часи гамаки стали атрибутом комфортного відпочинку. Вони бувають одномісними та багатомісними, плетеними і тканими, з каркасом і без. Навіть у різних регіонах Південної Америки гамаки мають відмінності. Наприклад, у Мексиці їх роблять без каркаса, з кольорової синтетичної тканини (частково з прицілом на туристів із США) — це дешево, яскраво та довго не вицвітає. У Бразилії випускають бавовняні гамаки з торочками — гамак без торочок вважається ознакою злиднів. А на Карибах і в Колумбії гамаки плетуть із ліан або кори, фарбуючи натуральними барвниками. Матеріали обробляють так, щоб вони стали гнучкими і міцними, причому технологія обробки тримається в секреті. Такі вироби ручної роботи з натуральних матеріалів, та ще й із використанням технологічних секретів мають захмарну ціну, яку мало хто може собі дозволити.

Деякі гамаки взагалі спричиняють подив і нерозуміння, як ними можна користуватися. Скажімо, в музеї золота в Боготі (Колумбія) зберігається золотий гамак, а у Північній Кароліні (США) — найбільший гамак у світі: його довжина 12,8 м, він зітканий із понад 3048 м мотузки й може витримати до 3628 кг ваги.

Також ми розповідали про День денного сну: як правильно влаштувати собі сієсту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Дикі тварини Лисиці Одеса
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання32 хвилини тому
Корисні поради Домашні улюбленці Прибирання
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Клематис Міс Бейтман — чудово виглядає на арках, трійникових конструкціях, балконних ящиках або обрамленнях (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Блакитні та сині квіти на клумбах — що посадити (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Українські науковці зможуть користуватися інфраструктурою інших країн, що для цього потрібно
2 хв на прочитанняВчора
Поліцейські Одещини викрили браконьєра на Тилігульському лимані
1 хв на прочитанняВчора
Європа переживає рекордну кількість екстремально спекотних днів у 2023 році: ось по кому це б’є насамперед
2 хв на прочитанняВчора
Підвищення рівня води загрожує руйнуванням дамб та підтопленням сіл Кременчуцького водосховища
2 хв на прочитанняВчора