Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • День дітей-винахідників: найцікавіші відкриття, які зробили вундеркінди

День дітей-винахідників: найцікавіші відкриття, які зробили вундеркінди

Здатність до оригінального творчого мислення дуже поширена серед дітей.

5 хв на прочитання17 Січня 2024, 10:13
17 січня свято День дітей-винахідників Відкриття вундеркіндів 17 січня свято День дітей-винахідників Відкриття вундеркіндів
Поділитись:

Датою цієї календарної події була обрана дата народження президента США Бенджаміна Франкліна – 17 січня. Він народився в неділю, 17 січня 1706 року в Бостоні, штат Массачусетс. Звичайно ж він не відразу став знаменитим американським політичним діячем, дипломатом, енциклопедистом і письменником. З дитинства Бенджамін Франклін був досить винахідливий.

Коли йому було 12 років, він придумав собі пристосування для більш швидкого плавання і... винайшов ласти, щоправда, майбутній борець за незалежність Штатів пропонував вдягати їх на руки.

Пізніше хлопець ввів позначення електрично заряджених станів “+” і “-“, знайшов докази електричної природи блискавки, й у 1752 році запропонував проект громовідводу. У списку його винаходів – крісло-гойдалка та біфокальні окуляри.

Винаходи, які створили діти

 1. Снігохід

Жозеф-Арман Бомбардьєу у 13 років зробив іграшковий паровоз із настільного годинника, потім - паровий двигун із старої швейної машинки. Коли йому виповнилось 15, батько вирішив відволікти юного інженера від винаходів та подарував старенький зламаний Ford T.

Хлопець своєрідно сприйняв подарунок і одразу почав майструвати з машини дивний прилад - разом із братами за кілька днів він зробив механічні сани із двигуном від автомобіля і пропелером позаду. Сталось це у далекому 1920-му.

2. Пластилін

Використовувати засіб для очищення шпалер від вугільного пилу для того, щоб ліпити цікаві фігурки, спало на думку школярці та онучці відомого виробника засобу Клео Маквікера. Її невинні забави призвели до того, що із речовини зрештою прибрали очисні компоненти, додали кольорові фарбники та мигдалеве масло. Сьогодні, щоб продовжити життя найкращим "скульптуркам" із пластеліну, їх дехто також вкривають шаром лаку.

3. Шрифт Брайль для читання сліпих

Незрячий із трьох рочків син чоботаря Луї Брайль вигадав спеціальний шрифт для сліпих, коли йому було 15. За основу юний француз взяв "нічний шрифт" капітана артилерії Шарля Барб'є, який військові вигадали для вичитки термінових повідомлень в умовах темряви. На сьогодні, Шрифт Брайля - спеціальний об'ємний шрифт, літери у якому можна розпізнати навпомацки.

4. Батути
16-річний Джордж Ніссен здогадався створити те, без чого сьогодні не уявити справжніх веселощів, спостерігаючи за спорстменами. Справа у тім, що повітряні гімнасти під час змагань наприкінці виступу стрибають на спеціальну гнучку страхувальну сітку. Змайструвати щось подібне та виконувати на ньому трюки у повітрі хлопець спромігся у 1930 році.

5. Фруктовий льод на паличці

11-річний американець Френк Епперсон здійснив революцію у царині заморожених ласощів випадково. У 1905 році він намагався створити газовану воду, до якої вигадав авторський сироп. Коли експеримент не вдався, він лишив його із паличкою для коктейлів надворі на ніч. Вранці він виявив, що замерзлий лід на паличці дуже смачний і його зручно їсти. За рік, хлопець почав активно провадити бізнес, продаючи його у парках та біля кінотеатрів. А пізніше - запатентував.

7. Зубна щітка для космонавтів

13-річний школяр Дмитро Рєзников розробив унікальну зубну щітку для космонавтів на орбітальній станції. Завдання у росіянина було доволі важливе - гігієна в умовах дефіциту води. Щоправда, допомагали розумнику фахівці Державного медико-стоматологічного університету.

8. Засіб  для безболісного зняття бинтів
Ще один майже фармацевтичний засіб винайшла Аланна Майерс всього у 8 років. Після того, як її саму виписали у лікарні, дівчинці дуже болюче знімали бинти, які, як відомо, мають властивість прилипати до ран. Американська школярка створила чарівну суміш із лавандового масла, води та мила.

9. Прилад, який блокує авто із п'яним водієм
16-річний житомирянин Вадим Хоміч вигадав прилад, який блокує автомобіль, якщо у ньому сидить водій у нетверезому стані. Щось подібне сьогодні використовують, приміром, у Голандії. Перед включенням двигуна голандський прилад бере на аналіз зразок повітря, що видихається. Якщо водій видихає алкогольні пари, система блокує запуск двигуна.

Сучасні діти –винахідники.

Робот-інженер БТІ.

12-річний Максим Лема зі Львова створив робота, що виконує функції інженерів БТІ. Робот сканує приміщення, заміряє площу та за допомогою радіосигналу передає дані на комп’ютер.

Світлодіодний прилад для худоби

Родина 11-річного Річарда Турере володіла стадом рогатої худоби, за яким хлопцеві доводилось доглядати, але вночі на свійських тварин постійно нападали дикі леви. Помітивши, що дикі леви тримаються осторонь при світлі включеного ліхтаря, Річард створив дещо під назвою Lion Lights – світлодіодні лампочки, які запрограмовані періодично меркати в темряві, аби втримати хижаків на відстані. Вони також працюють із сонячною панеллю і старим автомобільним акумулятором.

Клітиний фільтр

У 2011 році 15-річна школярка із Запоріжжя Олена Свєтлова написала комп'ютерну програму, котра значно полегшить життя медпрацівникам та виключить помилки у аналізах крові. Це фільтр, котрий прибирає з фотографії аналізу клітини заданого типу. 

Навігатор для сліпих

Борис Чубін, Одеський школяр у 2017 році створив унікальний навігаційний міні-комп’ютер для незрячих людей iHelp. Пристрій допомагає людям із вадами зору у переміщенні в населених пунктах та між ними. Цей його винахід був представлений у знаменитій Силіконовій долині.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.