Догори
Дати відгук

Дефіцит і здорожчання: яким буде продуктовий кошик у 2022 році

Однак на деякі продукти ціни знижуються.

3 хв на прочитання08 Червня 2022, 12:57
Поділитись:

Згідно зі статистичними даними, із січня 2022 року ціни зросли на такі продукти, як гречка, борошно, молоко, олія, цукор, цибуля, морква, буряк, курятина, стегно. Однак є й гарні новини: так, наприклад, за останній час ціни дещо знизились на батон, курячі яйця та макарони. Про це розповідає VoxCheck.

Скільки коштуватимуть овочі та фрукти?

Хоча вирощувати фрукти й овочі стали менше, міграція українців збалансувала попит та пропозицію. За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Світлани Литвин, дефіцит сезонних смаколиків нам не загрожує, однак ціни будуть вищими, ніж торік.

Причин на це є декілька.

1️) Проблеми з пальним. Так, у період польових робіт, ми маємо дефіцит та подорожчання бензину.

2️) Окупація Росією південних регіонів України. Росіяни вивозять продовольство із непідконтрольних територій та продають їх у Криму. Частина аграріїв добровільно погоджується на співпрацю, декого шляхом погроз примушують віддавати врожай. На підконтрольну територію не доїжджають десятки тисяч тонн зернових і овочів.

Окрім того, ворог обстрілює аграрні підприємства та здійснює блокаду українських морських портів, що також спричиняє значні збитки аграрного сектору.

Через це все Україна змушена буде імпортувати продукти, а це, відповідно, впливатиме на кінцеву ціну. Відтак слід очікувати, що ціни на овочі зростатимуть і надалі. Цього року головними постачальниками молодої цибулі, моркви та капусти будуть Дніпропетровська та Львівська області.

Несолодко цього року доведеться любителям кавунів та динь, адже найбільшу кількість цих продуктів вирощували на Херсонщині. Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник передбачає, що проблеми з постачанням ягід не виникнуть, адже малину, лохину та смородину вирощують переважно на заході та півночі, тож вони будуть у магазинах у достатній кількості й за адекватною ціною. Україна навіть зможе експортувати за кордон лохину, якщо влада вирішить логістичні проблеми.

Цього року через тимчасову окупацію Запорізької області нам не вдасться посмакувати мелітопольською черешнею. Однак в Україні вдосталь насаджень цих дерев, запевняє керівник проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев.

Що з сіллю?

У кінці квітня державне підприємство «Артемсіль» припинило роботу — ця новина схвилювала громадян. Українці намагалися роздобути сіль і запастися нею на тривалий час наперед. Як наслідок, це призвело до підвищеного попиту на продукт. Тож продавці скористались загальним ажіотажем і підняли ціни.

Наразі великі компанії шукають альтернативні шляхи, як вирішити проблему. Зокрема корпорація Fozzy уклала договір на постачання солі з Дрогобицьким солевиварювальним заводом.

Куди й чому зникає гречка?

Хоча попит на гречку в Україні завжди був доволі значним, частково його  задовольняли завдяки імпорту. Крупа надходила із Казахстану, Білорусі, Росії. Наразі поставки з цих країн більше не здійснюються. Цього року, за даними Мінагрополітики, станом на 12 травня аграрії посіяли близько 12 тис. т гречки. Відтак,  загальна кількість урожаю складатиме 20 тис. т, а  необхідний мінімум — 100 тис. т.

Директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий вважає, що пачка гречки у недалекому майбутньому може коштувати 100 грн. Однак все буде залежати від виробника і сорту.  Хоча посівна кампанія все ще триває, Україна не зможе забезпечити себе гречкою у повному обсязі без завезення гречки з-за кордону. Восени, після появи врожаю, вартість крупи може знизитись, однак навесні і влітку 2023 року ціна знову поповзе вгору. До речі, схожа ситуація з рисом: в Україні вирощують лише 30 %, решту продукту імпортують.

Тим часом у Національному банку України очікують, що ціни на пальне стабілізуються.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора