Осінь — стресовий період для більшості українців. Ця осінь є особливою, адже суспільство перебуває у тенетах пандемії коронавірусу та фактично переживає другу хвилю COVID-19.
Американські вчені з'ясували, що у хворих COVID-19 з нормальним рівнем вітаміну D в крові кількість важких випадків і смертей значно нижче, ніж у тих, у кого спостерігається його дефіцит.
Медики не вважають, що наявність даного вітаміну позначається на перебігу хвороби, але не виключають, що його наявність сприяє боротьбі з інфекцією, ідеться у матеріалі moirebenok.ua.
Не секрет, що кращий, простий і швидкий спосіб отримати D-вітамінізацію - побути на сонці. Причому, чим темніше шкіра, тим довше слід приймати «сонячні ванни». Однак з настанням осені і пори дощів мова зайшла про нестачу вітаміну.
Виправити ситуацію можна, змінивши свій раціон. Так, в першу чергу необхідно подбати про своє денне меню і включити в нього продукти з корисними речовинами.
Жирна риба — найпоширеніше природне джерело вітаміну D. Додайте в свій раціон сардини, лосось, скумбрію, і недолік «сонячного вітаміну» не буде проблемою. Крім того, риба багата йодом, а також особливим жировим комплексом омега-3.
Яйця, зокрема їх жовтки — ще один спосіб отримати дозу D-вітаміну. Вони не тільки заповнюють брак вітаміну, але й сприяють його виробництву.
Гриби. Їжте лисички, сироїжки або грузді— всі вони містять високий рівень вітаміну D.
Молоко. У ньому ви знайдете не тільки кальцій і залізо, а й корисний сонячний мікроелемент. А щоб не було проблем зі шлунком, можна вживати не коров'яче молоко, а соєве, мигдальне або гречане.
Вітамінні добавки. Нерідко лікарі прописують додаткові джерела вітаміну D — це риб'ячий жир або спеціальні препарати. Однак не поспішайте бігти в аптеку, обов'язково проконсультуйтеся спочатку зі своїм лікарем.
Хоча вітаміни, які допоможуть не захворіти взимку, існують, їх потреба та вживання є завжди індивідуальною, тому перед їх прийомом потрібно попередньо консультуватися з лікарем.
Відомо, щоб легені краще працювали — щодня їжте бутербродик із салом.