Догори
Дати відгук

COVID-19 стали лікувати пересадкою легень (фото)

Хвороба може повністю знищити органи

2 хв на прочитання30 Липня 2020, 23:38
Фото New York Times
Фото New York Times
Поділитись:

Майра Рамірез стала першою серед невеликої групи людей, чиєю єдиною надією пережити коронавірус була заміна обох легень. 

"Я хочу показати вам шрами. Хочу, щоб люди побачили, на що вірус здатен", - сказала вона. Повідомляє УНІАН, посилаючись на New York Times

Останнє, що Майра Рамірез пам'ятає — це палату в клініці Northwestern Memorial в Чикаго і свій телефонний дзвінок рідним, щоб повідомити їм про своє зараження коронавірусом. Її от-от мали помістити під апарат штучної вентиляції легень. Тож потрібно було, щоб мати жінки ухвалювала медичні рішення замість неї. Після того 28-річна Рамірез не прокидалася впродовж шести тижнів. А потім, 5 червня, вона дізналася, що стала першою пацієнткою з COVID-19 в США, якій пересадили обидві легені. 29 липня вона нарешті пішла додому. 

Рамірез належить до невеликої, але дедалі більшої групи пацієнтів, чиї легені були повністю знищені коронавірусом. Тож єдиним їхнім шансом вижити стала пересадка органів. 

"Я переконана, що якби потрапила в інший медичний центр, лікарі просто припинили доглядати за мною й дозволили б мені померти", - сказала вона. 

 

Її хірург доктор Анкіт Бхарат 5 липня провів ще одну операцію з заміни легень для іншого пацієнта з COVID-19. Це був 62-річний чоловік. Хірургічне втручання вважається відчайдушним крайнім кроком у випадку людей з фатальними й незворотними ушкодженнями легень. Лікарі не хочуть видаляти дихальні органи людей, якщо є хоча б найменший шанс на відновлення. Загалом за рік в США провели приблизно 2700 пересадок легень. 

Пацієнти повинні бути дуже хворі, щоб лікарі наважилися на таку операцію. Водночас вони повинні бути досить сильними, щоб пережити її й пройти через період реабілітації. В розпал пандемії COVID-19 лікарі досі не визначили цей баланс. 

"Це велика зміна парадигми. Пересадка легень не розглядалася як варіант лікування інфекційних захворювань. Тож людей це повинно трошки заспокоювати", - сказав доктор Бхарат. 

Ще два пацієнти Northwestern Memorial чекають на пересадку легень: один з них з Чикаго, а інший з Вашингтона. Наступного тижня клініка очікує доставку пацієнта з Сієтла. Крім того, команда клініки веде консультації про ще один випадок COVID-19 з групою медиків у столиці США. За словами доктора Бхарата, інші центри трансплантології теж розглядають можливість проведення таких операцій.

Нагадаємо, другої хвилі коронавірусу не існує й не буде.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитаннягодина тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання2 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора