Догори
Дати відгук

Чим шкідливий і чим корисний холодний душ для організму

Зовсім необов'язково довго стояти під холодною водою.

2 хв на прочитання20 Липня 2022, 16:42
Чим шкідливий і чим корисний холодний душ для організму Чим шкідливий і чим корисний холодний душ для організму
Поділитись:

Вважається, що холодний душ дає безліч переваг здоров'ю. Щоправда, як з'ясували дослідники, це працює далеко не для всіх.

Вважається, що прийняття холодного душу може покращити кровообіг, зміцнити імунну систему, допомагає швидше схуднути, позитивно впливає на нервову систему та ін. Але чи справді це так, пише «Країна здоров’я».

Дослідження, проведене у 2016 році в Нідерландах, показало, що у людей, які вранці протягом трьох місяців приймали душ, це покращало здоров'я. Зокрема вони на 29 відсотків рідше стали брати лікарняні. Крім того, з усіх учасників навіть після закінчення експерименту дві третини почали митись у холодній воді як раніше. Вони зазначили, що холодний душ бадьорить їх навіть більше, ніж міцна кава.

Також зовсім необов'язково довго стояти під холодною водою. Цілком достатньо буде лише 30 секунд.

Наразі фахівці точно не можуть сказати, чому холодний душ так впливає на організм. Але деякі дослідження демонструють, що це може бути пов'язане із зміцненням імунітету. На це свідчить, наприклад, одне чеське наукове дослідження.

Також вчені під час експериментів виявили, що холодний душ позитивно позначається на роботі серцево-судинної системи. У людини, коли вона приймає такий душ, підвищується тиск і пульс. Але за наявності хвороб серця фахівці не рекомендують стояти під холодною водою, оскільки це може призвести до серцевого нападу та порушити роботу серця.

У дослідженні, пов'язаному з вивченням впливу занурення у холодну воду після фізичного навантаження, говориться, що це може покращити кровообіг. Пояснюється це тим, що при дії холодної води судини звужуються, а коли людина виходить із душу та зігрівається – вони розширюються.

Ряд наукових праць також показує, що благотворно впливає холодний душ і психічне здоров'я. Наприклад, в ході одного дослідження, проведеного в 2007 році, стало відомо, що він допомагає позбавитися депресії, зменшує тривожність.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.