Догори
Дати відгук

Чим можна і не можна годувати домашнього собаку?

Поради та правила харчування від провідних ветеринарів.

5 хв на прочитання19 Лютого 2024, 15:52
Чим можна і не можна годувати домашнього собаку? Чим можна і не можна годувати домашнього собаку?
Поділитись:

Собака - це найвідданіша людині тварина, яка одночасно і охоронець, і захисник, і вірний друг та джерело позитиву. Але для того, щоб якомога довше насолоджуватися його товариством, необхідно правильно доглядати та відповідно до потреб годувати тварину. Адже правильне харчування - необхідна умова для активності, бадьорого самопочуття, здоров'я та максимальної тривалості життя собаки незалежно від його розміру та породи. 

Кожен свідомий власник прагне забезпечити своєму улюбленцю найкращі умови, але часто в цьому допускаються грубі помилки, які можуть поступово та суттєво знижувати якість собачого життя.

Чи домашнє - найкраще?

Їжа самостійного приготування з відібраних продуктів - це найкращий варіант. Але для людини! А система травлення собаки відрізняється від людської. І те, що нам ласощі, тварині можуть стати за отруту. Так, наприклад, ні в якому разі не можна давати собаці молоко, цукор та солодощі, випічку та хліб, копченості та ковбаси, живу рибу, сирі та варені кістки і т.п. Особливо уважними слід бути, коли мова йде про цуценят, адже їх травна система ще дуже слабка і чутлива. Для малюків слід обирати найбільш безпечний варіант. Monge корм - це перевірена роками якість для собак усіх порід та віку. 

Чому варто вибрати готовий корм Monge для цуценят? 

Вибір оптимального раціону для цуценяти – це запорука його здоров'я та щасливого життя. Перед власником пухнастого друга постає дилема: натуральна їжа, змішаний раціон або готові корми? Такі готові корми як Monge для собак - це найзручніший та найбезпечніший варіант. Якісні готові корми містять збалансований склад поживних речовин, необхідних для цуценяти певної породи та віку. Проте, важливо ретельно обирати корм відповідального виробника, перед цим проконсультувавшись з ветеринаром.  Також слідуйте його порадам щодо частоти годування та консистенції корму залежно від віку.

Змішане годування - варіанти поєднання раціонів!

Для харчування собак такі провідні та варті уваги виробники як Monge розробили лінійки вологих, сухих кормів та ласощів. Вологі корми Monge відрізняються від сухих передусім за вмістом води - 75% проти 8%. Це означає, що в сухому кормі значно вищий вміст поживних речовин, а отже й вища енергетична цінність: 1 порція сухого = 3-4 порції вологого. 

Є декілька можливостей комбінувати різні раціони для годування собаки:

  • Вологий + Сухий корм

Раніше вважалося неприпустимим поєднання різних за консистенцією кормів. Але нещодавно провідні ветеринари розвінчали цей міф, давши декілька порад для повноцінного раціону:

  • Бажано обирати корми одного виробника. Monge корм для собак має декілька форм випуску, різноманітні смаки - тому його легко комбінувати в один раціон.
  • Не слід змішувати дві консистенції корму в одній мисці. Вологий корм швидше псується (особливо влітку), тому є ризик отруєння, якщо будуть з’їдені залишки. Тому краще зранку давати один вид корму, а ввечері окремо другий. 
  • Варто контролювати розмір порцій для уникнення переїдання
  • Необхідно слідкувати за жирністю кормів: краще, якщо  сухий буде пісним, а вологий - жирним. Два жирних можуть спровокувати проблеми зі здоров'ям. Тому на упаковках корму monge є вся необхідна інформація щодо його складових та їх енергетичної цінності. 
  • Для уникнення проблем з травленням не варто змінювати режим чергування кормів з різною консистенцією. Організм собаки не встигатиме переключатися і можливі послаблення. 
  • Промисловий корм + Натуральні продукти

Таке поєднання можливе, але не бажане. З натуральними продуктами важко підраховувати кількість поживних речовин і там часто  не вистачатиме потрібних вітамінів, мінералів і макроелементів. Для цуценяти це негативно вплине на формування його імунітету.

Таке харчування може здаватися зручним компромісом, але насправді воно несе ризики для здоров'я вашого улюбленця:

  • може призвести до дисбалансу поживних речовин: ви ризикуєте дати собаці надлишок одних речовин і дефіцит інших. Це може призвести до проблем з шерстю, шкірою, травленням та імунітетом.
  • 50/50 раціон створює надмірне навантаження на печінку і підшлункову залозу: при змішаному годуванні печінка і підшлункова залоза змушені постійно перебудовуватися, що може призвести до їх запалення, дистрофії та інших проблем.

Варіант з використанням свіжих продуктів потребує ретельного підходу та знань про баланс поживних речовин. Готові корми містять все необхідне для здоров'я вашого собаки і суттєво економлять ваш час та сили.

Чому слід купити корм Monge для змішаного раціону харчування собаки?

Monge – це італійський бренд преміум-кормів для собак, який пропонує широкий спектр продуктів, що підходять для змішаного раціону. Ось декілька причин, чому Monge для собак – це правильний вибір для вашого улюбленця:

  1. Висока якість інгредієнтів: лише свіже та високоякісне м'ясо птиці, яловичини, ягняти, лосося та овочі, без барвників, ароматизаторів та консервантів.
  2. Збалансований склад: містить всі необхідні поживні речовини, вітаміни та мінерали, необхідні для здоров'я вашого собаки. 
  3. Різноманіття продуктів: широкий спектр продуктів для собак будь-яких порід, вікових груп та рівнів активності. Ви можете знайти корм, який ідеально підійде для потреб вашого собаки.
  4. Доступність: Замовити або придбати корм Monge можна у широкому спектрі зоомагазинів та ветеринарних клінік, а також онлайн.
  5. Смачні рецепти: всі смаки цього корму розроблені з урахуванням смакових уподобань собак, тому ваш улюбленець буде їсти з задоволенням.

Будь-який раціон з кормом Monge – це чудовий спосіб забезпечити вашому собаці все, що йому потрібно для здоров'я, щастя та довголіття.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко