Бадилля від коренеплодів та інших овочів незаслужено вважають відходами, і даремно: у цій зелені чимало корисних властивостей. «Здорові люди» розповідають, яке бадилля і яким чином можна використовувати в раціоні.
Скарбниця вітамінів і мінералів. За вітамінним і мінеральним складом «вершки» можуть навіть перевершувати «корінці». Вітаміни, що містяться в бадиллі, підвищують роботу імунної системи, зміцнюють серцево-судинну систему, покращують стан шкіри, підтримують здоров'я очей і не тільки.
Джерело клітковини. Клітковина з бадилля допомагає підтримувати роботу кишківника і перешкоджає його запаленню. Грубі волокна зелені знижують почуття голоду, що важливо для тих, хто контролює вагу. Наприклад, бурякове бадилля містить 3,7 г клітковини, бадилля ріпи — 3,2 г на 100 г продукту.
Джерело антиоксидантів. У бадиллі міститься безліч антиоксидантів: хлорофіл, лютеїн, бета-каротин, зеаксантин. Вони допомагають захистити наші клітини від шкідливого впливу вільних радикалів, знижують ризик розвитку хронічних захворювань, покращують роботу імунної системи та загальне самопочуття.
Бадилля широко використовують у косметології. Відвари рослин зміцнюють волосся, допомагають висвітлити пігментні плями.
Бадилля буряків — низькокалорійний продукт. У 100 г продукту міститься всього 17 ккал. Його сміливо можна включати до дієтичних страв.
Бурякове бадилля підвищує імунітет і зміцнює кістки, серце та судини.
Страви з бадилля буряків рекомендують при захворюваннях щитоподібної залози, анемії та при порушеннях у роботі ендокринної системи.
У народній медицині бурякове листя відомі як проносний і сечогінний засіб, його вживають при гіпертонії, головному болю.
У кулінарії з бадилля роблять окрошку, бадилля (старовинну страву з кислого квасу і відвару бурякового бадилля), охолодник, голубці, буряк або просто тушкують.
Протипоказання:
Інгредієнти:
буряки — 100 г;
бурякове бадилля — 100 г;
огірок — 100 г;
щавель — 75 г;
шпинат — 75 г;
редиска — 75 г;
зелена цибуля — 15 г;
свіжа зелень — 30 г;
вода — 500 мл;
хлібний квас — 250 мл;
гірчичний соус;
хрін — 0,5 ч. л.;
цукор;
сіль.
Приготування.
Відварити буряки протягом 40 хвилин. Злити воду в окрему посудину й остудити буряк. У відвар додати сік лимона.
Нарізати огірки та редис, покришити дрібно зелень.
Очистити буряк і нарізати. Подрібнити шпинат і щавель. Нарізати бурякове бадилля.
Залити окропом бадилля, щавель та шпинат і злити воду.
Змішати в посуді нарізані овочі, щавель, шпинат і бадилля.
Зробити заливку: змішати гірчицю, сіль і цукор, хрін. Влити квас і охолоджений відвар буряка.
Залити заливку в суміш із овочів і зелені. Все перемішати, додати сметану.
Інгредієнти:
бурякове бадилля — 1 пучок;
фарш — 200 г;
рис — 35 г;
цибуля — 30 г;
морква — 100 г;
томатна паста — 0,5 ст.;
зелень;
сіль, спеції.
Приготування.
Промити бурякове листя. Відрізати стебла та залити в каструлі окропом. Через 5 хвилин злити воду.
Відварити рис. У фарш додати зварений рис, різану цибулю, терту моркву. Додати сіль, перець, зелень до смаку. Перемішати.
Дістати листя буряка і відбити кінчик стебла. Викласти фарш і загорнути.
Помістити напівфабрикати в каструлю, долити воду, щоб покрити голубці. Додати у воду томатну пасту (можна обсмажити цибулю та моркву з томатною пастою). Накрити кришкою та тушкувати 40 хвилин. Вимкнути плиту. Настоювати ще 30 хвилин.
У їжу вживають і листя, і черешки.
Бадилля ревеню містить яблучну та лимонну кислоти, вітаміни (А, С, В, РР, каротином, К) та мінерали (солі кальцію, фосфору, магнію), клітковину.
Застосування бадилля в народній медицині: лікування ран, виразок, опіків і різних шкірних захворювань.
У кулінарії з ревеню готують безліч смачних страв: мариновані черешки, компоти, щі та супи, салати, начинки для пирогів, соуси.
Переросле бадилля в їжу не вживають.
Протипоказання: бадилля містить кислоти, її не варто часто вживати в їжу, щоб не спровокувати утворення каменів у жовчному, сечовому міхурах і нирках. Не можна його їсти при кровотечах і геморої.
Інгредієнти:
ревінь — 250 г;
цукрозамінник — за смаком;
мед — 20 г;
ваніль;
апельсинова цедра;
м’ята.
Приготування.
Нарізати ревінь і залити водою. Залишити на 15 хвилин. Поставити каструлю на плиту і довести до кипіння. Закинути ревінь, ваніль, цедру та м'яту. Варити 5 хвилин. Вимкнути вогонь і дати охолонути. Додати мед і цукрозамінник за смаком.
Її теж вживають у їжу через гарний вітамінно-мінеральний склад (містить вітаміни С, В 1 і В 2, РР, калій, кальцій, магній, залізо у більшій концентрації, ніж у коренеплоді). Такий корисний продукт підвищує імунітет, зміцнює судини та серце, корисний для роботи нервової системи, регулює рівень цукру в крові.
Зелень редиски додають у салати, використовують як приправу до м'яса, картоплі та перших страв. Бадилля можна тушкувати.
У народній медицині використовується від запорів і грибка.
Протипоказання: через вміст гірчичної олії вживати бадилля потрібно в помірних кількостях людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, при проблемах у жовчному міхурі, гастриті та виразці, із захворюваннями щитоподібної залози.
Інгредієнти:
бадилля редиски — 100 г;
свіжого огірка — 150 г;
зеленої цибулі — 50 г;
варені яйця — 2 шт.;
будь-яка зелень;
сметани — 2 ст. л.;
сіль.
Приготування.
Подрібнити овочі та зелень, яйця, перемішати, посолити. Заправити сметаною та подавати.
На вигляд бадилля моркви схоже на петрушку. Воно має низьку калорійність (у 100 г 35 ккал), багате на вітаміни В, С, К, D, E та мікроелементи (натрій, марганець, мідь, фосфор, калій, кальцій, селен і залізо).
Морквяне бадилля корисне для зору, шкіри та волосся. Позитивно впливає на серцево-судинну систему, роботу нирок. Хлорофіл, що міститься в ній, має регенеруючий та антибактеріальний ефект, а харчові волокна покращують роботу ШКТ.
Застосування в народній медицині: бадиллям лікують безсоння, варикоз, геморой і цистит, використовують при обмороженнях, а також для загоєння ран.
У кулінарії морквяне листя годиться для приготування бадилля, борщу, окрошки, тушкованих страв, використовуються в салатах і навіть додаються в котлетний фарш.
Протипоказання: вагітність, вік до 14 років, захворювання шлунково-кишкового тракту та підшлункової залози.
Гіркоту бадилля моркви можна усунути попереднім замочуванням або ошпарюванням її окропом.
Інгредієнти:
морквяне бадилля — 200 г;
будь-яка зелень і цибуля — 200 г;
яйця — 2 шт.
Приготування.
Подрібнити бадилля та зелень, швидко обсмажити на сковороді у невеликій кількості олії.
Змішати обсмажену зелень із яйцем. Можна додати трохи грецького йогурту та солі до смаку.
Всі, напевно, чули про користь від молодих пагонів гороху, її називають ще мікрозеленню. Зріліше бадилля використовують у добриво.
Пагони гороху містять вітаміни С та групи В, кальцій, магній, залізо. Такий склад покращує роботу імунної системи та є гарною профілактикою авітамінозу. Мікрозелень має антиоксидантні властивості, покращує роботу травної та кровоносної систем.
Калорійність мікрозелені гороху становить лише 30 ккал на 100 г.
Перевага бадилля гороху перед бобами в тому, що воно не викликає здуття живота і добре засвоюється організмом.
Інгредієнти:
кефір — 1 л;
вода — 1 л;
огірки — 4 шт.;
варені яйця — 2 шт.;
сир — 100 г;
зелена цибуля — 50 г;
бадилля гороху — 100 г;
сіль — за смаком.
Приготування.
Молоді пагони перебрати, обдати окропом і покришити. Нарізати огірки соломкою. Змішати огірки, бадилля гороху, сир. Суміш залити кефіром і кип'яченою водою. Перемішати. Додати дрібно покришені яйця, зелену цибулю та сіль за смаком.
Більше новин читайте на GreenPost.