Догори
Дати відгук

Чим допомогти печінці? Шість простих способів

Печінку відновлює рослинна їжа. Їжте більше зелених салатів, буряка, моркви, всіх видів капусти.

3 хв на прочитання01 Січня 2021, 21:22
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Будь-який внутрішній орган незамінний для правильної роботи організму. Однак якщо люди завжди пам'ятають про те, як важливо здорове серце або легені, то ось про органи травної системи часто забувають.

Чи потребує ваша печінка в «чистки» від токсинів? Печінку можна порівняти з фільтром, який знешкоджує небезпечні для організму речовини:

  • алкоголь;
  • продукти обміну речовин (білірубін, аміак);
  • ліки, харчові добавки, хімічні сполуки і т. п.

В здоровому організмі «чистка» печінки відбувається постійно і дуже ефективно. Печінка виробляє жовч. Жовч бере участь в травленні, і разом з нею з печінки виводиться все непотрібне.

Щоб допомогти своїй одній-єдиній улюбленій печінці, досить уникати надмірностей і регулярно слідувати простим порадам.

Пийте багато лимонної води

Щодня намагайтеся випивати по 8-10 склянок чистої фільтрованої води. Це дієвий і простий спосіб полегшити виведення продуктів обміну з організму. Ще краще починати день зі склянки води, в яку видавлений сік з половинки свіжого лимона. Лимон стимулює діяльність печінки. Його кислота заохочує вироблення жовчі, яку можна назвати транспортом, який вивозить з організму продукти розпаду.

Їжте овочі сімейства хрестоцвітих

Печінку відновлює рослинна їжа. Їжте більше зелених салатів, буряка, моркви, всіх видів капусти. Додавайте ці овочі в раціон як мінімум двічі в день. Не уникайте часнику і цибулі, в них міститься сірка, необхідна для стимуляції діяльності печінки.

Робіть простий масаж

Час від часу масажуйте область нижче правого підребер'я, де знаходиться печінка і жовчний міхур. Це допоможе поліпшити кровообіг. Печінка буде рада.

Не перевантажуйте печінку

На відміну від найманих працівників, печінканіколи не їздить у відпустку і не вимагає відгулів. Вона працює постійно, особливо напружено тоді, коли її господарі «знімають стрес» алкоголем або знеболюючими засобами. Важлива не тільки разова доза, але і періодичність прийому алкоголю і знеболюючих. Навіть малі дози здатні принести величезну шкоду, якщо приймати їх регулярно.

Фото ілюстративне

Приймайте активні добавки, що підтримують печінку

Для нормальної роботи печінки необхідно чимало поживних речовин. Періодично не забувайте приймати якісні мінеральні добавки і полівітаміни. Недолік навіть однієї необхідної речовини може вплинути на природні процеси детоксикації.

Не забувайте про «зелену аптечку». Молочний чортополох (розторопша), куркума і кульбаба чудово захищають печінку. Спробуйте приймати щодня 45 мг куркуми, по 400 мг екстракту кульбаби і розторопші. Можна купити трави в аптеці, а можна зібрати і самому (в чистих місцях, вільних від пестицидів), щоб заварювати і пити замість чаю.

Подбайте про мінерали

Мінерали необхідні для нормальної детоксикації печінки. Приймати препарати з аптеки, безумовно, треба, але при цьому не слід збіднювати щоденний раціон. Особливо важливі для печінки магній, кальцій, калій, мідь, натрій, залізо, цинк, селен і марганець.

Нагадаємо, раніше експерти назвали 6 міфів про похмілля, у які варто припинити вірити.

Джерела: aif., championat.com,  tsn.ua. 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.