Чи врятує вода від похмілля: ось що каже наука

3 хв на прочитання01 Жовтня 2024, 07:28
Зображення згенеровано ШІ

Багато людей повідомляють, що відчувають спрагу та сухість у роті вранці після вечірньої випивки напередодні ввечері.

З усіх порад щодо запобігання похмілля найрозумнішою видається порада пити воду, щоб запобігти зневодненню. Проте нове дослідження, опубліковане в журналі Alcohol, не знайшло жодних доказів, які б підтверджували твердження, що вживання великої кількості води після нічної пиятики полегшує біль на наступний день, розповідає ScienceAlert.

Міжнародна команда дослідників на чолі з фармакологом Утрехтського університету Марлу Макус проаналізувала дані, зібрані в 13 попередніх дослідженнях, шукаючи будь-який натяк на зв'язок між зневодненням і вживанням алкоголю чи між вживанням води й інтенсивністю похмілля.

Хоча єдиної причини похмілля не існує, алкоголь має сечогінну дію на організм, збільшуючи вироблення сечі. Це збільшує ризик зневоднення, яке, як ми можемо собі уявити, стоїть за головним і тілесним болем, нудотою в шлунку та загальним нездужанням від похмілля. Багато людей також повідомляють, що відчувають спрагу та сухість у роті вранці після вечірньої випивки напередодні ввечері.

Природно, що поповнення втраченої рідини повинно запобігти цим симптомам.

Хоча дані не виключають, що зневоднення та похмілля виникають одночасно, немає жодних доказів того, що ці два явища безпосередньо пов'язані. Одне не спричиняє інше, а це означає, що поповнення втраченої води не матиме значного впливу на найгірші симптоми похмілля.

«Цей огляд дозволяє зробити висновок, що похмілля та зневоднення є двома паралельними, чи незалежними наслідками вживання алкоголю», — пишуть дослідники у своїй опублікованій статті.

В одному з досліджень взяли участь 826 студентів, деякі з яких намагалися пом'якшити похмілля, вживаючи воду. Однак ефективність пиття води була дуже незначною з погляду полегшення похмілля.

В іншому дослідженні, розглянутому науковцями, 29 учасників у віці від 18 до 30 років повідомили про тяжкість похмілля та рівень спраги на наступний день після вживання алкоголю. Виявилося, що відчуття зневоднення триває не так довго, як інші симптоми похмілля.

«У той час як похмілля, як правило, відносно стійке, наслідки зневоднення, як правило, легкі й короткочасні. Дані опитування показали, що споживання води під час або відразу після вживання алкоголю має лише незначний ефект у запобіганні похмілля на наступний день. Крім того, кількість води, спожитої під час похмілля, не була пов'язана зі зміною тяжкості похмілля та спраги», — пишуть Макус та її команда.

Важливо пам'ятати, що кожне з розглянутих досліджень базувалося на відносно невеликій кількості людей. Окрім того, всі вони вивчали різні аспекти похмілля (наприклад, чому деякі люди відчувають його частіше за інших), а не зосереджувалися безпосередньо на питній воді як на методі профілактики похмілля.

Попри обмеження, виявилося, що кілька склянок води не врятують вас від похмілля, і цей висновок підтверджується попередніми дослідженнями, які свідчать про те, що, хоча питна вода може протистояти деяким наслідкам зневоднення, вона не усуває інші симптоми похмілля (наприклад, головний біль).

«Узяті разом, обговорювані дослідження свідчать про те, що споживання води під час або одразу після вживання алкоголю не є ефективним у запобіганні похмілля, і що кількість води, спожитої протягом похмільного дня, не має суттєвого зв'язку зі змінами в тяжкості похмілля», — пишуть дослідники.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: