Догори
Дати відгук

Чи справді морква покращує здоров'я ваших очей?

2 хв на прочитання08 Жовтня 2020, 18:25
pixabay pixabay
Поділитись:

Те, що ви їсте, також може вплинути на те, наскільки добре ви бачите світ зараз і в майбутньому. Деякі поживні речовини, в тому числі ті, які надходять з моркви, дійсно важливі для здоров'я очей.

Вітамін А

Простіше кажучи, «сітківці ока необхідний вітамін А для функціонування», - каже Милам А. Брантлі, доктор медицини, доцент кафедри офтальмології в Медичному центрі Університету Вандербільта в Нешвіллі.

Сітківка, яка представляє собою шар клітин, що вистилають задню стінку ока, сприймає світло і посилає в мозок сигнали, що дозволяють бачити. Споживання достатньої кількості вітаміну А також допомагає при нічному зорі і сухості очей, які стають більш серйозними проблемами з віком. Морква - найкраще джерело, але важливо поєднувати її з жирами для доброго засвоєння вітаміну.

Вітамін С

Сильний антиоксидант, «вітамін С захищає очі на клітинному рівні від пошкоджень, викликаних сонячним світлом, сигаретним димом і забрудненням повітря», - каже Брантлі. Крім того, дослідження показали, що більш високе споживання вітаміну С пов'язано з більш низьким ризиком вікової катаракти та вікової дегенерації жовтої плями (AMD), ушкодження центральної частини сітківки (макули).

Вітамін Е

За словами Брантлі, ще один потужний антиоксидант, вітамін Е, підтримує здорову імунну систему і допомагає виводити забруднюючі речовини з очей. Адекватне споживання вітаміну E з горіхів, насіння, рослинних масел, горіхового масла, зародків пшениці та авокадо, може уповільнити прогресування AMD і катаракти.

Лютеїн і зеаксантин

Ці каротиноїди природним чином накопичуються в сітківці ока і «можуть захистити сітківку й кришталик від сонячного світла, диму та забруднення», - каже Брантлі. Вони містяться в капусті, шпинаті, зелені ріпи, а також в брокколі і горосі.

Цинк

Важливий мікроелемент, цинк, «захищає очі від ультрафіолетового впливу сонячного світла», - говорить Макдональд. Цинк також відіграє життєво важливу роль у підтримці здоров'я сітківки, структури і функції клітинних мембран в очах. Хороші дієтичні джерела цинку включають квасоля, боби, устриці, птиця, нежирне червоне м'ясо, мигдаль, молоко і йогурт.

Нагадаємо, надмірне вживання гречки загрожує виникненням проблем зі здоров'ям.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання48 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора