Догори
Дати відгук

Чи справді морква покращує здоров'я ваших очей?

2 хв на прочитання08 Жовтня 2020, 18:25
pixabay pixabay
Поділитись:

Те, що ви їсте, також може вплинути на те, наскільки добре ви бачите світ зараз і в майбутньому. Деякі поживні речовини, в тому числі ті, які надходять з моркви, дійсно важливі для здоров'я очей.

Вітамін А

Простіше кажучи, «сітківці ока необхідний вітамін А для функціонування», - каже Милам А. Брантлі, доктор медицини, доцент кафедри офтальмології в Медичному центрі Університету Вандербільта в Нешвіллі.

Сітківка, яка представляє собою шар клітин, що вистилають задню стінку ока, сприймає світло і посилає в мозок сигнали, що дозволяють бачити. Споживання достатньої кількості вітаміну А також допомагає при нічному зорі і сухості очей, які стають більш серйозними проблемами з віком. Морква - найкраще джерело, але важливо поєднувати її з жирами для доброго засвоєння вітаміну.

Вітамін С

Сильний антиоксидант, «вітамін С захищає очі на клітинному рівні від пошкоджень, викликаних сонячним світлом, сигаретним димом і забрудненням повітря», - каже Брантлі. Крім того, дослідження показали, що більш високе споживання вітаміну С пов'язано з більш низьким ризиком вікової катаракти та вікової дегенерації жовтої плями (AMD), ушкодження центральної частини сітківки (макули).

Вітамін Е

За словами Брантлі, ще один потужний антиоксидант, вітамін Е, підтримує здорову імунну систему і допомагає виводити забруднюючі речовини з очей. Адекватне споживання вітаміну E з горіхів, насіння, рослинних масел, горіхового масла, зародків пшениці та авокадо, може уповільнити прогресування AMD і катаракти.

Лютеїн і зеаксантин

Ці каротиноїди природним чином накопичуються в сітківці ока і «можуть захистити сітківку й кришталик від сонячного світла, диму та забруднення», - каже Брантлі. Вони містяться в капусті, шпинаті, зелені ріпи, а також в брокколі і горосі.

Цинк

Важливий мікроелемент, цинк, «захищає очі від ультрафіолетового впливу сонячного світла», - говорить Макдональд. Цинк також відіграє життєво важливу роль у підтримці здоров'я сітківки, структури і функції клітинних мембран в очах. Хороші дієтичні джерела цинку включають квасоля, боби, устриці, птиця, нежирне червоне м'ясо, мигдаль, молоко і йогурт.

Нагадаємо, надмірне вживання гречки загрожує виникненням проблем зі здоров'ям.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Спонсор кампанії Трампа хоче купити «Північний потік-2», аби дати США важелі впливу на переговори щодо долі України
1 хв на прочитання10 хвилин тому
ФОТО: PxHere
Переміщення диких тварин будуть моніторити через бездротові технології
1 хв на прочитання59 хвилин тому
ФОТО: ілюстративне / Вікіпедія
У Молдові фермерам дозволили вирощувати промислові коноплі
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне
Погода здивує: синоптики прогнозують аномальний грудень
1 хв на прочитання3 години тому
Україна та Азербайджан поглиблюють співпрацю у питаннях захисту довкілля
1 хв на прочитання4 години тому
На берег Каспійського моря викинуло майже 2 000 мертвих тюленів — ось що відомо про причини смерті
1 хв на прочитання5 годин тому
День гуманного суспільства: що передбачає ініціатива?
4 хв на прочитання6 годин тому
Міндовкілля відновить систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів
2 хв на прочитання6 годин тому