Догори
Дати відгук

Чи можна вакцинуватися від коронавірусу двома різними вакцинами

Поки ніхто із чиновників від МОЗ не дає відповіді на питання, що буде з другим етапом вакцинації від коронавірусу, якщо Україна вчасно не отримає другу поставку вакцини CoviShield.

5 хв на прочитання06 Квітня 2021, 14:46
Другий етап вакцинації проти ковіду в Україні опинився під загрозою Другий етап вакцинації проти ковіду в Україні опинився під загрозою
Поділитись:

Якщо вже зараз МОЗ не почне вирішувати проблему з поставкою вакцини від ковіду AstraZeneca, другий етап щеплення може провалитися. Все через те, що вакцинуватися двома різними вакцинами не можна.

Таку думку одностайно висловлюють і практикуючи медики, і наукові співробітники, й медичні експерти.

Що кажуть експерти

Завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталія Виноград однією із перших висловила категоричну думку. Для вакцинації від коронавірусу на другому етапі не можна використовувати для щеплення вакцину іншого виробника.

«Я не маю такої інформації про можливість використання іншої за типом вакцини», — сказала Виноград.

Науковець додала, що практична медицина знає випадки використання однотипних вакцин у різних виробників. Але зараз йдеться про CoviShield і CoronaVac — дві абсолютно різні за своїм типом вакцини. 

Днями її підтримав і голова парламентського комітету з охорони здоров'я Михайло Радуцький.

«Я не думаю, що тому, кому вкололи Covishield, можна вколоти Pfizer як другу дозу. Тому що це дві принципово різні за дією вакцини. І та, і інша від COVID, але принцип інший», — сказав Радуцький

Які вакцини законтрактувала Україна

На початок квітня 2021 року Міністерство охорони здоров'я підписало контракти на поставку 14 мільйонів доз препаратів для щеплення від коронавірусу. Серед них:

  • 2 млн доз CoviShield виробництва Serum Institute of India за ліцензією AstraZeneca;
  • 1,9 млн доз китайської вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech;
  • 10 млн доз Novavax;
  • Comirnaty від Pfizer-BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX.

Також учора, 5 березня, директорка Департаменту охорони здоров'я Одеської міськради Олена Якименко на оперативній нараді повідомила про те, що в Одесу для щеплення містян від коронавірусу завезли вакцину Pfizer. Щоправда, у пресслужбі МОЗ заявили, що не знають про цю поставку і стверджують що в Україну вакцина Pfizer не надходила.

Так чи інакше, станом на 6 квітня 304 тис. 680 українців отримали своє перше щеплення від ковіду препаратом CoviShield від AstraZeneca. У чому особливість цієї вакцини серед усіх інших, ми розбиралися нижче. 

У чому принципова різниця між вакцинами 

CoviShield від AstraZeneca — вірусно-векторна вакцина. Це означає, що вчені у лабораторії модифікували версію звичайного респіраторного вірусу, яким заражаються шимпанзе, та додали частину генетичного коду коронавірусу. Цей вірус не шкодить організму людини та доставляє в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет.

Вакцина зберігається за температури від плюс 2 до 8 градусів Цельсія протягом шести місяців. Це означає, що повторну поставку цього препарату  потрібно буде робити до 24 серпня. Адже вакцинація в Україні розпочалася із запізненням, 24 лютого. 

CoronaVac від Sinovac Biotech, хоч і зберігається за такій самій температурі, але містить у своїй основі деактивований вірус. Він не здатний викликати захворювання, але має достатньо сили, щоб змусити організм виробляти імунітет. Вакцину дозволили або хочуть використовувати такі країни, як Болівія, Чилі, Філіппіни, Сінгапур, Туреччина, Таїланд та деякі інші. В середині березня вакцину схвалив МОЗ України і вона стала третьою дозволеною в Україні вакциною проти COVID-19.

Препарат від Novavax вироблений на основі протеїну. Ключовим компонентом вакцини є так званий спайк-протеїн із поверхні коронавірусу, який вирощують у клітинах комах. Зберігається за температури від плюс 2 до 8 градусів Цельсія. Очільник МОЗ Максим Степанов запевняє, що перші дози вакцини Україна отримає вже в липні 2021 року.

Comirnaty від Pfizer-BioNTech належить до РНК-вакцин, які використовують частину генетичного коду вірусу. Ця технологія  ніколи раніше не застосовувалася в жодній схваленій вакцині. На відміну від більшості інших, створених за старішими технологіями, її потрібно зберігати за температури -70 °C. Для вакцинації потрібно ввести дві дози з інтервалом у три тижні. Це найперша вакцина, яку почали застосовувати у США. Вона також схвалена в ЄС, Великобританії та низці інших країн.

Як бачимо, усі вакцини належать до різних типів препаратів і змішувати їх у людському організмі жоден медик не рекомендує.

Яким буде в Україні другий етап вакцинації

Поки людей продовжують щеплювати вакциною AstraZeneca, Індія призупинила поставки цього препарату. Що робити з вакцинованими після закінчення терміну, коли їм потрібно буде вколоти другу дозу, поки конкретно не говорить ніхто.  

Михайло Радуцький у зв'язку з перспективами другого етапу вакцинації висловив оптимістичну думку. 

«По-перше, у нас є запас часу. По-друге, Індія не відмовилася від контракту, а призупинила. Як тільки Індія стабілізує у себе спалах, вона почне відвантажувати вакцину за контрактом. Вона ж не тільки Україні призупинила», — сказав Радуцький.

А міністр охорони здоров'я Максим Степанов днями заявив про те, що в нас на підході AstraZeneca, вироблена у Південній Кореї. Її рецептура та технологія виготовлення ідентичні CoviShield. Тому цим препаратом можна робити щеплення українцям, які вже отримали  свою першу дозу вакцини. 

Як писав GreenPost раніше, президент своїм указом змусить більшість українців вакцинуватися до кінця 2021 року. Зеленський схвалив створення Нацплану вакцинації проти COVID-19, який передбачатиме щеплення більшості дорослого населення України до кінця року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитаннягодина тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитаннягодина тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання2 години тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання3 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання4 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання4 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання6 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому