Догори
Дати відгук

Чи можна пити кефір на ніч: поради науковців

Краще пити його не пізніше ніж за дві години до сну.

2 хв на прочитання01 Квітня 2024, 01:21
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Кефір — це ферментований продукт. Його роблять із молока та кефірних зерен (грибка) шляхом бродіння. У кефірних зернах містяться молочнокислі бактерії. Вони перетворюють лактозу на кислоту, яка надає кефіру легкого кислого присмаку. Кефір називають суперфудом. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Серед найважливіших переваг кефіру:

1) Збагачення організму важливими мікроелементами. У кефірі багато біологічно активних сполук, які впливають на важливі процеси в організмі. Наприклад, продукт містить близько 30 унікальних видів пробіотиків. Це «корисні бактерії», вони покращують здоров'я кишківника, сприяють нормалізації травлення, підтримують імунітет. У кефірі також міститься багато кальцію, білка, вітамінів С і К, вітамінів групи В, фолієвої кислоти, магнію та фосфору.

2) Антибактеріальний ефект. Ряд пробіотиків у кефірі може захищати організм від інфекцій. Наприклад, Lactobacillus kefiri, який міститься тільки в цьому напої, згідно з дослідженнями, пригнічує зростання шкідливих бактерій Salmonella, H. pylori та кишкової палички.

3) Поліпшення здоров'я кісток. У кефірі є кальцій та вітамін К2. Саме він грає головну роль у виробництві цього мінералу.

4) Поліпшення травлення. Кефір — чудовий пробіотик, який відновлює та підтримує баланс корисних бактерій у кишківнику, тому він допомагає навіть при лікуванні діареї.

5) Зниження симптомів алергії й астми. Дослідження на тваринах показало, що кефір знижує запальні реакції на продукти чи речовини. Для більш точних даних потрібні додаткові дослідження на людях.

Науковці сходяться на думці, що кефір можна пити без істотних обмежень, а ось традиція приймати його на ніч радше невиправдана: у деяких людей він може провокувати рефлюкс (закидання кислоти зі шлунка в стравохід), тому краще пити його не пізніше ніж за дві години до сну. Крім цього, кефір містить вуглеводи, тому тим, хто обмежує їхнє споживання, варто мати це на увазі. Також напій з обережністю повинні вживати люди, які страждають на діабет, оскільки він може впливати на рівень цукру в крові. Важливо: корисні властивості кефіру губляться при термічній обробці, готувати на ньому можна, але слід пам'ятати, що кефір — живий продукт, у духовці корисні мікроби загинуть.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Знижує рівень цукру в крові Корисні напої Чай
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання2 години тому
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора