Чи безпечно готувати їжу на грилі: дослідження японських дієтологів
Японські дієтологи виступають проти приготування їжі на грилі.
Лікар Дзендзі Макіта пояснив у своєму трактаті "Маленькі, але корисні звички від лікаря", що особливої шкоди для організму несуть ті продукти, які містять в собі підвищену кількість кінцевих продуктів глікування (КПГ).
Тому приготоване на грилі червоне м’ясо можна сміливо назвати продуктами, що прискорюють процеси старіння. Як наслідок, людина стає більше вразливою перед впливом канцерогенів, маючи підвищений ризик розвитку онкологічних захворювань.
Збалансувати рівень КПГ в тілі допомагає антиоксидант карнозин, що міститься в свіжих продуктах, багатих білком. Доктор Макіта рекомендує включати в свій щоденний раціон жирні сорти риби, на зразок тунця, скумбрії, ставриди, сайри і лосося.
При цьому вищеназване речовина запобігає атрофію м’язових тканин і сприяє їх відновленню після сильних навантажень, сприяє профілактиці катаракти, а також нормалізує циркуляцію крові в мозку і знижує артеріальний тиск.