Чому ваш пульсоксиметр бреше: пояснює лікар

7 хв на прочитання01 Грудня 2020, 16:35

Лікар розповідає, як можна добитися більш коректних показань.

Популярність пульсоксиметрів за останні місяці стрімко зросла. Але скоро стало зрозуміло, що і пульсоксиметр не панацея: його показанням також не завжди можна довіряти. Від чого це залежить і як користуватися цим приладом ефективно – розповів GreenPost  лікар Олексій Галімський.

Як працює пульсоксиметр

Прилад формує показання, вимірюючи кількість світла певної довжини, що відбивається від шкіри, на яку світить світлодіод, і поглинається датчиком. А відповідна кількість світла залежить від насичення крові у шкірі пальця киснем. Але це не точно…

Як швидко перевірити, наскільки адекватно працює ваш пульсоксиметр

Звичайно, показники насичення крові киснем у домашніх умовах проконтролювати за приладом іншою методикою ви не зможете, а от порахувати пульс на сонній артерії з годинником у руках будь-яка людина здатна (з похибкою 5-10%). Співставте цифри. Якщо ви з трьох спроб нараховуєте у себе десь 70, а пульсоксиметр показує, що ваш пульс більше 90 (або навпаки, менше 50), значить, із ним точно є проблема.

Чому пульсоксиметр може обманювати

Причини дуже різноманітні:

Як можна поліпшити роботу свого пульсоксиметра

Здебільшого цього можна досягнути, усунувши причини, перераховані в першому списку.

Навіщо використовувати пульсоксиметр у домашніх умовах

Виключно для об’єктивізації стану людини, яка не може сама оцінити його критично. Це може бути дитина, стара людина абощо. У домашньому вжитку це не абсолютний індикатор (мовляв, 93% – сидимо вдома, 92% – повземо до лікарні, накрившись простирадлом). Це прилад для орієнтування у ситуації, менш точний, ніж ртутний термометр.

В ідеальних умовах у молодої здорової людини (яка фізично активна, перебуває у провітреному приміщенні, не курить, не зловживає алкоголем, не має проблем із кровопостачанням кінчиків пальців) справний пульсоксиметр покаже 99-98% насичення крові киснем.

Я дуже раджу здоровим людям зробити «пробу пірнальника»: якщо пульсоксиметр показує у вас 98%, спробуйте часто подихати, щоб вийшло 99% (100 ви навряд чи зробите). Навпаки, спробуйте затримати дихання: ви побачите, що мало хто може витримати менше 97-96%, якщо на старті було 98%.

З іншого боку, що повільніше у вас розвивається дефіцит кисню, то більше організм адаптується до цієї проблеми. У малопровітреній кімнаті ви не будете задихатися, відчувати дискомфорт, але отримаєте реально 97-96%.

Так само що повільніше розвивається легенева хвороба, внаслідок якої знижується насичення крові киснем, то менше у людини суб’єктивних відчуттів – задишки, дискомфорту. Буває, що у людина з ГРВІ, у якої до хвороби було 99%, показники спали до 93%, а вона говорить: «Та нічого так, нормально почуваюся».

Різка задишка може розвинутися і на показнику 95%. Але, як правило, вона розвивається на тлі страху. Тому людину насамперед потрібно спробувати заспокоїти.

Якщо ж ви молода здорова людина, у вас у нормі рівень насиченості крові киснем 99-98%, то коли показник упав до 96%, сімейного лікаря о 3й годині ночі будити не варто. Достатньо погуляти, випити призначені вам ліки, попити теплої кави з печивом, поспати, а вже вранці спілкуватися з сімейним лікарем. А от якщо при виконанні всіх пересторог кисню було 99% але різко стало менше 93% і людина задихається, то тут наразі треба викликати швидку…

 

 

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: