Чому в Україні росте ціна на хліб

2 хв на прочитання25 Грудня 2021, 23:40

Експерти вважають причиною росту цін на хлібобулочні вироби надмірний експорт зерна

За останній рік ціна на хлібобулочні вироби зросла на понад 15% й продовжить зростати надалі. Головною причиною хлібороби називають надмірний експорт української пшениці. Про це повідомляє інформаційний портал «Економічна правда»

Пшеницю за якістю умовно поділяють на два типи: продовольча та фуражна. Першу використовують для борошна, другу, менш якісну, – для годування худоби.

Українські борошномели порахували, що в цьогорічному врожаї 42% пшениці – продовольча, а 58% – фуражна.

Щоб в Україні залишалась потрібна кількість пшениці, Мінагрополітики вже 10 років укладає з профільними асоціаціями меморандум, в якому визначають пропорцію експорту.

Цього року "Борошномели України", "Укрхлібпром" і "Всеукраїнська асоціація пекарів" відкликали свої підписи з меморандуму, бо їх не влаштовували умови.

Цьогорічний врожай української пшениці – близько 32 мільйона тонн. Зі слів керівника об’єднання "Укрхлібпром" Олександра Васильченка, станом на початок листопада з України вивезли 13 мільйонів тонн пшениці, з якої 91% була продовольча.

Борошномели вважають, що з України вже вивезли майже всю продовольчу пшеницю, і тепер їм доведеться імпортувати з Білорусі під загрозою дефіциту. Або ж доведеться змішувати продовольче зерно з фуражним, що зменшить якість продукту.

Профільні асоціації хліборобів та борошномелів закликають владу або вплинути на ситуацію з експортом, або зменшити державне регулювання цін та ПДВ.

Утім, інформація про якість та експорт цьогорічної пшениці значно відрізняється у різних джерелах. Наприклад, за даними міністра агрополітики Романа Лещенка, цього сезону зібрали не 42%, а 60% продовольчої пшениці поміж усього врожаю.

Виходить, що дані хліборобів та профільного відомства по загальній кількості зібраної продовольчої пшениці відрізняються на 6 мільйонів тонн. Хоча для покриття внутрішніх потреб Україні потрібно лише 5 мільйонів тонн продовольчого зерна.

Тому виникає ситуація коли становиться складно підрахувати точний обсяг експортованої продовольчої пшениці, адже її фактична якість відрізняється від задокументованої. 

Як повідомлялося раніше: Україна збільшила експорт сільгосппродукції на понад чверть

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: