Догори
Дати відгук

Чому шпинат корисний для здоров'я: впливає на зір, серце, кістки

Зелень шпинату – один з базових елементів здорового харчування в Європі і США.

3 хв на прочитання13 Травня 2022, 19:00
Поділитись:

Шпинат – нечастий гість на нашому столі, і абсолютно даремно. Він володіє не тільки делікатним смаком, але і цілим рядом корисних властивостей. Завдяки високому вмісту вітамінів і мікроелементів шпинат успішно використовується в кулінарії, косметології і навіть медицині для підтримки і збереження жіночого здоров’я.

Зелень шпинату – один з базових елементів здорового харчування в Європі і США. Низький вміст калорій – всього близько 25 ккал на 100 г – у поєднанні з делікатним смаком роблять шпинат прекрасним дієтичним продуктом. Його можна вживати самостійно або включати до складу інших страв меню для схуднення: смузі, салатів, гарнірів, свіжовижатих соків.

Шпинат містить поживні речовини корисні для:

  • Зору. Провітамін А, що міститься в шпинаті, відіграє важливу роль у захисті здоров'я очей від окислювального пошкодження. Це жиророзчинний вітамін. Тому для покращення засвоєння вітаміну пасеруйте шпинату з оливковою олією або споживайте у складі омлету.
  • Серцево-судинної системи. Залізо потрібне для профілактики анемії (малокрів'я), а вітамін С, який також міститься у шпинаті, допомагає перетворити залізо, яке погано засвоюється, у форму, яка легше засвоюється. Нітрати у шпинаті допомагають поліпшити кровообіг і зменшити тиск, розслабляючи кровоносні судини, зменшуючи жорсткість артерій і сприяючи розширенню. Зниження артеріального тиску зменшує ризик серцевих захворювань. Калій допомагає зменшити вплив натрію на організм. Низьке споживання калію може бути настільки ж потужним фактором ризику високого кров'яного тиску, як і високе споживання натрію.
  • Кісток. Шпинат містить вітамін К, кальцій, магній та калій, які сприяють здоров'ю кісток. Наприклад, вітамін К покращує засвоєння кальцію та може зменшити кількість мінералу, що виводиться з організму з сечею.
  • Шкіри та волосся. Шпинат – джерело провітаміну А, який пом'якшує вироблення олії в порах шкіри та волосяних цибулинах для зволоження шкіри та волосся. Накопичення цих олій може призвести до розвитку подразнення. Шпинат та інша листова зелень з високим вмістом вітаміну С мають вирішальне значення для вироблення та підтримки колагену, який забезпечує структуру шкіри та волосся. До того ж шпинат містить залізо. Його дефіцит є поширеною причиною випадіння волосся у жінок. Тому додавання в раціон продуктів, багатих залізом, матиме користь для  його здоров'я.

Ризики споживання

Алергія на шпинат – непоширене явище. Проте рідкість випадки існують. Серед симптомів – кропив’янка, нудота, сльозотеча, чхання та ускладнення дихання.

Експерти ресурсу Healthline також попереджають, що людям з каменями в нирках слід обмежити споживання шпинату через високий вміст кальцію та оксалатів.

Люди, які приймають ліки для розрідження крові, також повинні проконсультуватися з лікарем, перш ніж додавати велику кількість шпинату у раціон. Адже зелень містить вітамін К1.

Як додати в раціон

Шпинат – зелень, яку легко додати до салатів, пирогів, омлетів, супів та закусок. Його можна подавати свіжим або смажити та запікати.

До слова, п’ять ефективних способів допомогти печінці без дорогих ліків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Збитки довкіллю ДніпроГЕС Нафтопродукти
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання23 хвилини тому
Пересадка кісткового мозку Донори з реєстру Унікальний збік врятував життя
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитаннягодина тому
Канал постачання наркотиків Наркоторговці Незаконна діяльність
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Допоможе знизити тиск: лікарі назвали найкращий продукт для гіпертоніків
1 хв на прочитання3 години тому
Бузок у ландшафтному дизайні: чарівність і краса (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
У зоопарку Польщі на світ з'явилися кошенята, які вважаються вимерлими
2 хв на прочитанняВчора
Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору - Висоцький
1 хв на прочитанняВчора