Догори
Дати відгук

Чому люди у віці краще відчувають смак вина: дослідження

Попередні дослідження показали, що з віком наша слина виділяється в меншому обсязі і стає більш концентрованою.

2 хв на прочитання29 Грудня 2020, 15:14
Поділитись:

З віком здатність розрізняти відтінки смаку у вині поліпшується, з'ясували іспанські вчені з Інституту науки і досліджень в області продовольства. Про це вони розповіли в статті в журналі Food Quality and Preference.

Наше сприйняття вина дуже залежить від фізіологічних чинників, наприклад форми рота або складу слини, яка розчиняє та переносить ароматичні з'єднання у вині, а також перетворює деякі з них за допомогою ферментів, пояснюють вчені.

Попередні дослідження показали, що з віком наша слина виділяється в меншому обсязі і стає більш концентрованою. Щоб краще зрозуміти, як такі зміни можуть вплинути на сприйняття вина людьми, дослідники запросили 11 добровольців 18–35 років і 11 — старше 55 років, і навчили їх розпізнавати й оцінювати інтенсивність тих чи інших нот аромату і смаку у вині. Також вчені взяли проби їхньої слини, й оцінили її кількість, рівень кислотності, вміст білка й активність різних ферментів.

Потім ці люди повинні були визначати димні та перцеві відтінки ароматів вина.

Старша група виявилася чутливішою.

Федеріка Зангірелла, віце-президент Британської асоціації сомельє, яка не брала участі в дослідженнях, зазначає: ці результати відповідають її власними спостереженнями. Але у сприйнятті вина важливі й інші фактори.

«Не тільки вік може вплинути на сприйняття певних ароматів, — говорить вона. — Але й те, що їв дегустатор перед цим — чи були в основі страви білки або вуглеводи, чи була їжа кислою або солоною, або вино дегустували на порожній шлунок».

Аналіз слини показав, що в літніх людей вона виробляється в меншій кількості, що, очевидно, впливає на розведення ароматичних сполук. У результаті в повітрі виявляється більша кількість молекул, які можна вловити нюховими рецепторами.

Зміни у виробленні ферментів теж грають роль, зокрема, це може вплинути на час, протягом якого людина відчуває ті чи інші відтінки смаку.

Тим часом, на міжнародному винному конкурсі USA Wine Raiting українські ігристі вина завоювали срібло. Йдеться про  компанію Artwinery (раніше «Артемівський завод шампанських вин»). Ігристі вина  цього виробника завоювали шість срібних медалей.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ампула вакцини Ленакапавір. Фото: Nardus Engelbrecht/AP
Ленакапавір — два уколи на рік і захист від ВІЛ. Але не для всіх
5 хв на прочитання2 години тому
Спека у Парижі. Фото: Bertrand Guay/AFP через Getty Images
Європу чекає пекло — синоптики очікують на аномальну спеку за 40 °C
4 хв на прочитання6 годин тому
Ілюстрація ритму серця. Зображення створено ШІ
Серце в ритмі музики — як улюблений темп пісень впливає на наше тіло під час тренувань
3 хв на прочитання7 годин тому
Чи можна їсти морозиво щодня? 9 ризиків для здоров'я
Що буде, якщо їсти морозиво щодня: дієтологи попереджають про 9 ризиків для здоров'я
3 хв на прочитанняВчора
Кількість не головне: як численні сексуальні партнери впливають на жіноче здоров’я
3 хв на прочитанняВчора
У Чернівцях жінку підозрюють у викраденні сходового підйомника для людей з інвалідністю
1 хв на прочитання01 Липня 2025
В Одесі урочисто відкрили інклюзивний пляж, але на нього не пускають відвідувачів?
1 хв на прочитання01 Липня 2025
Популярні кімнатні рослини, які можуть приносити в дім біди та невдачі
2 хв на прочитання01 Липня 2025