Догори
Дати відгук

Через карантин українські фермери припиняють вирощувати овочі

2 хв на прочитання29 Квітня 2020, 07:48
Поділитись:

Волинські виробники молока та овочів через карантин втратили канали збуту. Про це розповів волинський фермер, голова «АФТПЗВО» Руслан Хомич, пише Kurkul з посиланням на місцеве видання volynpost.com.

Фермер зауважив, що молочники наразі змушені продавати молоко, домовляючись з покупцями в телефонному режимі, оскільки ринки закриті і більше ніде подіти свою продукцію. А овочі збути взагалі нереально.

"Мені треба заплатити щомісяця 10 тисяч за електрику на овочесховищі. А я звідти ні кілограма моркви продати не можу. То навіщо далі лізти в борги? Краще зернові посіяти. Менш клопітно і зі збутом, і для збору врожаю людей не треба шукати​. На супермаркети важко пробитися. Там своя політика, свої зав’язки", — ​стверджує він.

З ним погоджується заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Волинської області Олег Галасун.

«Супермаркети продають імпортну картоплю. Мережі не вміють і не хочуть працювати з місцевими виробниками. Цей канал для нас закритий. ​Ми за конкуренцію, але за здорову конкуренцію. Аби вся торгівля йшла через магазини, треба щоб змінилися доходи людей, щоб була зайнятість. У сусідній Польщі середній заробіток сягає тисячі доларів. Тому полякам нема необхідності шукати підробітки. Вони йдуть у крамниці і купують усе, що їм треба. У нас же часто ринок залишається єдиним способом продати вирощене», — ​каже фермер.

Окрім перекритих каналів збуту, дрібні агровиробники нарікають і на непродуманість обмежувальних заходів у зв’язку з коронавірусом.

Нагадаємо, фермерам по Україні уже почав вриватися терпець через карантин. Так, протестуючи проти закриття ринків, херсонці перекривали міст, а маріупольські фермери роздавали редиску безкоштовно.

В уряді збираються знову дозволити ринкам працювати, але лише деяким.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.