Догори
Дати відгук

Британців попередили, що віднині дефіцит продуктів харчування в супермаркетах буде постійним (ФОТО)

COVID + Brexit = перебої з продовольством.

3 хв на прочитання13 Вересня 2021, 11:12
Супермаркет Супермаркет
Поділитись:

The Independent розповідає, що нестача продуктів харчування в супермаркетах і ресторанах є «постійною», і покупці ніколи більше не будуть насолоджуватися повним вибором продуктів.

У надзвичайному попередженні очільник Федерації продуктів харчування та напоїв заявив, що брак персоналу, спричинений поєднанням COVID і Brexit, вбив модель доставки «точно у строк».

«Я не думаю, що це знову спрацює, гадаю, ми побачимо, що зараз ми перебуваємо у постійному дефіциті», — сказав Ян Райт.

Але на Даунінг-стріт відкинули претензії про зламану систему та сподіваються, що дефіцит закінчиться до святкового сезону.

Прес-секретар Бориса Джонсона запевняє, що дефіцит зменшиться, і британці зможуть насолодитися «нормальним Різдвом».

Британський уряд відкидає заклики до ослаблення імміграційних правил після Брексіта — наприклад, для залучення більшої кількості водіїв вантажних автомобілів — наполягаючи на тому, що підприємства повинні перестати покладатися на працівників із ЄС.

Однак удар по торгівлі від виходу з ЄС і пандемії став очевидним завдяки новим даним, котрі показують, що торгівля з блоком різко впала в липні: експорт на 1,7 мільярда фунтів стерлінгів нижчий, ніж у липні 2018 року, а імпорт — на 3 мільярди фунтів стерлінгів.

Велика Британія вийде з 10 провідних торгових партнерів Німеччини вперше за 70 років, свідчать дані, опубліковані урядом Німеччини.

«Втрата ваги Великої Британії у зовнішній торгівлі є логічним наслідком Brexit. Ймовірно, це довгострокові ефекти», — сказав Габріель Фельбермайр, президент Інституту світової економіки.

У Великій Британії лише деякі з великих рітейлерів — McDonald's, Greggs, The Co-op і Ikea — в останні тижні щосили намагалися постачати продукти своїм клієнтам.

Ділова група Федерації британської промисловості попередила, що нестача робочої сили через прогалини на полицях і в меню ресторанів може тривати до двох років без термінових дій уряду.

«Буде тільки гірше, і найближчим часом не стане краще після того, як стане гірше», — сказав Райт на заході аналітичного центру, і Федерація продуктів харчування і напоїв посилила тиск на уряд.

Та представник прем'єр-міністра відкинув це попередження.

«У нас є дуже стійкі ланцюжки поставок продуктів харчування, які чудово впоралися із труднощами, і ми вважаємо, що так буде і далі», — заявляє він.

Проте через побоювання з приводу більш масштабної кризи очікується, що уряд удруге відмовиться від повного контролю над імпортом із ЄС після виходу Великої Британії із ЄС.

За словами Райта, у сфері виробництва продуктів харчування і напоїв не вистачає приблизно півмільйона робітників, тобто приблизно 1 із 8 від загальної кількості людей, яких вона потребує.

Цей дефіцит частково став результатом того, що громадяни ЄС залишили Велику Британію в результаті як пандемії, так і Brexit.

Відсутність водіїв вантажівок було частково викликана тим, що вони перейшли в інтернет-магазини і почали поставляти товари для Amazon і Tesco, щоб отримати зручніші години роботи й оплату, сказав він.

Останні дані про торгівлю Управління національної статистики розглядалися як можливу вказівку на те, що Велика Британія загалом втрачає свою конкурентоспроможність у Європі.

У липні загальний обсяг експорту товарів у ЄС впав на 900 мільйонів фунтів стерлінгів — водночас експорт у країни, що не входять до ЄС, збільшився на 700 мільйонів фунтів стерлінгів.

Також ми розповідали про п’ять речей, які завдяки пандемії можуть змінитися в нашому житті (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.