Млинці — дуже давня страва. Особливо популярні вони на Масляну. Попри свою простоту млинці мають безліч рецептів приготування, і кожна господиня може здивувати гостей особливими млинцями. Наприклад, менеджер креативних освітніх проектів Олена Северенчук ділиться рецептом бретонських гречаних млинців — страви фанстастичного смаку і запаморочливого аромату.
У приготуванні цієї дивовижної страви є деякі тонкощі. Наприклад, не варто експериментувати з борошном — лише на гречаному млинці не вийдуть, воно не містить клейковини, тому без звичайного борошна не обійтися. Можна взяти будь-яку олію, але масло потрібне 82,5 %.
«Я ніколи не змащую сковороду, коли смажу млинці, олія є в тісті. Але бретонські млинці — не той випадок. Поєднання гречаного аромату з вершковим маслом — це щось поза межами здорового глузду», — зізнається Олена Северенчук.
Інгредієнти:
молоко кімнатної температури — 500 мл;
яйце — 4 шт.;
цукор — 3 столові ложки (або за смаком);
гречане борошно — 4 повні столові ложки;
пшеничне борошно — 4 столові ложки;
сіль — дрібка;
оливкова олія — 2 столові ложки.
Приготування.
До молока додати яйця, цукор, сіль і перемішати за допомогою міксера.
Додати обидва види борошна, знову перемішати до однорідності.
Додати оливкову олію.
Тісто має вийти рідке. Потрібно дати йому настоятися приблизно 20 хвилин.
Наливати тісто порціями на розігріту млинцеву сковорідку. На одну сковорідку потрібно трохи більше як половину черпака. Можна більше, тоді млинці будуть товстими.
Гречані млинці печуться дещо довше за «класичні». Ідеальними вони виходять на режимі 6 електроплити, якщо ж плита газова — потрібен середній вогонь.
Перша сторона печеться 1-1,5 хвилини, друга — секунд 20-30.
Перевертаються такі млинці складніше за звичайні, бо не такі цупкі.
«Але винагорода за перевертання — можливість облизати гречано-вершкові пальці», — говорить Олена Северенчук.
Також ми розповідали про млинці без яєць на газованій воді — просто, швидко і смачно.