Застуда чи ГРВІ – це інфекція верхніх дихальних шляхів, яка у 95% випадків виникає через віруси. Їх існує близько 200 підтипів (аденовірус, респіраторно-синцитіальна інфекція, вірус парагрипу та інші), зокрема й чотири "старих" коронавіруси. До того ж, причиною запалення можуть стати бактерії або грибки, але зазвичай вони вражають організм, коли той ослаблений від боротьби з вірусом.
Передається застуда контактно-побутовим шляхом: через предмети, немиті руки, при чханні та кашлі, коли часточки вірусу розлітаються навколо. Що стосується температури тіла, то вона підвищується для полегшення роботи імунних клітин і стимуляції вироблення білків, які блокують розмноження вірусу.
Про те, чому крім ліків треба слідкувати за харчуванням та що саме варто їсти, розповіла на своїй сторінці у Facebook дієтолог Світлана Фус.
1. По-перше, використовувати природні джерела вітамінів С, А, Е, D3 і бета-каротину.
Багаті на вітамін С цитрусові (апельсини і грейпфрути), ківі, листові овочі, червоний перець, броколі. А також продукти наших широт — квашена капуста, шипшина та заморожені ягоди: всі види смородини, малина, ожина, журавлина.
Вітамін А і D3 міститься в продуктах тваринного походження: риб’ячий жир, печінка тріски, яловича печінка, яєчні жовтки, вершкове масло.
Бета-каротин (провітамін А) нам «постачають» морква, шпинат, гарбуз.
Горіхи, обліпиха, рослинна олія багаті вітаміном Е.
2. Якщо вже спіткала вас застуда, то дуже важливо, що ви п'єте під час хвороби
Адже перша рекомендація лікаря при застуді - рясне пиття. Це особливо важливо, якщо ви відмовляєтеся їсти. Тоді обов’язкова умова - пити багато рідини.
Достатня кількість рідини полегшує стан, не дозволяє інфекції «прописатися» в організмі. Рясне пиття зволожує слизову верхніх дихальних шляхів, допомагає «змити» віруси й токсини.
Між їжею краще пити трав’яні чаї з шавлією, ромашкою, чебрецем або звичайну кип’ячену теплу воду. Часто і потроху.
Важливо обмежити кількість кофеїну в випитих рідинах. Краще відмовитися від кави і чаю.
3. Треба їсти, навіть якщо не хочеться й у вас немає апетиту
Коли організм бореться з інфекцією, то потребує більшої, ніж зазвичай, кількості корисних речовин і вітамінів. Тому в розпал хвороби їжа повинна бути легкою і багатою білками, вуглеводами й вітамінами.
Обирайте легший для перетравлення білок, наприклад, домашній сир, яйця у вигляді омлету. Не відмовляйтеся зовсім від їжі в розпал хвороби!
Бажано вживати продукти, які приготовані на парі, у відварному вигляді. Особливо важливо відмовитися від шкідливої їжі: смаженого, жирного, копчених і консервованих продуктів, газованих напоїв.
Відмовтеся також від солодощів. Кондитерські вироби, випічку та солодкі напої не варто вживати під час ГРВІ або грипу. Надлишок глюкози негативно позначається на імунітеті — знижується активність лейкоцитів, які допомагають боротися з інфекцією.