Боротьба за життя: що потрібно знати про сказ

2 хв на прочитання6 годин тому
Зображення створене ШІ

Як відбувається зараження сказом та які симптоми відчувають хворі.

Щорічно 28 вересня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби проти сказу. Ця дата була обрана не випадково: саме в цей день народився Луї Пастер, французький вчений, який розробив першу вакцину проти сказу. Мета цього дня — привернути увагу до проблеми сказу, захворювання, що представляє собою серйозну загрозу для здоров’я людей і тварин в усьому світі.

Що ж таке сказ? Це гостре вірусне захворювання, яке торкається як тварин, так і людей, викликаючи серйозні запалення в головному і спинному мозку, що може призвести до смерті. Надзвичайно важливо своєчасно звертатися за медичною допомогою, щоб уникнути фатальних наслідків.

МОЗ попереджає, що сказ передається від домашніх і диких тварин через прямий контакт: укуси, подряпини або через мікроушкодження шкіри. Зокрема, дуже високий ризик зараження від домашніх котів і собак, а також від лисиць, вовків та кажанів. Інфекційність слини тварини зі сказом досягає максимуму в останні дні перед проявами хвороби та зберігається до кінця її перебігу.

У людини інкубаційний період може тривати від тижня до року, але частіше він становить від одного до трьох місяців. Симптоматика розпочинається з підвищення температури, болю та дискомфорту в місці укусу. Згодом розвиваються більш серйозні ознаки, такі як гідрофобія, паралічі, агресія і навіть кома. Зараження майже завжди закінчується летально після появи симптомів.

У разі укусу дикою або бездомною твариною, статус вакцінації якої неможливо встановити, необхідно негайно промити рану водою з милом та звернутися за медичною допомогою. Лікарі можуть рекомендувати курс вакцинації проти сказу, який має розпочатися якомога швидше після інциденту.

Навіть потрапляння слини незнайомої бездомної та/або дикої тварини на пошкоджені шкірні покрови може бути показанням до початку лікування. Вакцина від сказу (антирабічна) запобігає виникненню захворювання сказом у 96–99 % випадків. 

Вакцина ефективна в разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи попадання слини на пошкодженні шкірні покриви. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту з інфікованою твариною.

У випадку серйозних укусів або попадання слини тварини на слизові оболонки, може знадобитися введення людського антирабічного імуноглобуліну, що значно збільшує шанси на виживання перед виробленням імунітету після вакцинації.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: