Догори
Дати відгук

Більшість населення світу готова витрачати 1 % доходу на захист клімату — опитування

Вища готовність також може бути наслідком загалом сильнішої тенденції відповідати ствердно під час опитувань.

3 хв на прочитання12 Лютого 2024, 07:32
Очевидно, що багато людей хочуть більше інвестицій у стале виробництво електроенергії, як, наприклад, тут, у Рогані в Косово. Фото: Fatos Bytyci/Reuters Очевидно, що багато людей хочуть більше інвестицій у стале виробництво електроенергії, як, наприклад, тут, у Рогані в Косово. Фото: Fatos Bytyci/Reuters
Поділитись:

69 % населення світу заявили, що готові щомісяця витрачати 1 % свого сімейного доходу на захист клімату. Такими є результати нещодавнього дослідження Боннського університету, для якого було проаналізовано відповіді майже 130 000 людей віком від 15 років зі 125 країн світу, розповідає Die Zeit.

Згідно з дослідженням, 86 % респондентів заявили, що люди в їхніх країнах повинні намагатися щось робити з глобальним потеплінням. У 119 з 125 країн понад 2/3 респондентів досі підтримують цю ідею. Переважна більшість — 89 % — закликають свої уряди до більш рішучих дій проти зміни клімату.

Дослідження було проведено дослідницькою групою Боннського університету й опубліковано в науковому журналі Nature Climate Change. Опитування, на яких ґрунтується дослідження, були проведені в рамках Всесвітнього опитування Gallup 2021 і 2022 рр. Країни, що увійшли до нього, відповідальні за 96 % світових викидів парникових газів і складають 92 % населення планети.

Дослідники пишуть, що існує широка підтримка заходів із захисту клімату. Люди в країнах, особливо вразливих до зміни клімату, продемонстрували особливо високу готовність зробити власний внесок у захист клімату.

Однак автори також вказують на інший результат свого аналізу.

«Незважаючи на ці обнадійливі цифри, ми документуємо, що світ перебуває у стані плюралістичного невігластва, в якому люди по всьому світу систематично недооцінюють готовність своїх співгромадян до дій», — ідеться в тексті.

Хоча 69 % респондентів заявили, що готові пожертвувати 1 % на захист клімату, всі опитані вважають, що в середньому лише 43 % їхніх співгромадян готові це зробити. Дослідники пояснюють, що такий песимізм щодо підтримки захисту клімату з боку інших заважає людям самим брати участь у захисті клімату — і таким чином підтверджує негативні переконання інших.

Існують також значні відмінності між країнами щодо готовності витрачати 1 % доходу домогосподарств. Наприклад, у США, Канаді та Росії ця готовність була відносно низькою — від 40 до 49 % населення. Німеччина, Польща, Бразилія й Індія перебували в середині діапазону від 60 до 69 %. Відносно високою була готовність у Китаї.

Крістін Мерк з Інституту світової економіки в Кілі розповіла Науковому медіа-центру, що високі рейтинги схвалення в азійських країнах можуть бути пов'язані з фактичними культурними відмінностями у ставленні. Однак вища готовність також може бути наслідком загалом сильнішої тенденції відповідати ствердно під час опитувань. Питання про готовність до донорства також є дуже гіпотетичним, говорить експерт.

«З такими простими запитаннями можна припустити, що готовність зробити внесок і його розмір переоцінюються», — вважає Мерк.

«Загалом, результати опитування дають підстави сподіватися, що світові лідери й особи, які приймають рішення, прислухаються до більшості населення», — вважає Ілона Отто, професор соціальних наслідків зміни клімату в Університеті Граца. Однак люди також повинні бути готові до далекосяжних соціальних змін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.